1 dönüm damla sulama maliyeti çiftçilikle hayatını kazanan birçok yetiştirici için her zaman önemini korumuştur.
Her yıl sezon öncesinde üreticiler işletmeleri için bir takım planlamalar yaparak o yılki karlılığını artırmaya çalışır.
Küresel ısınmanın getirdiği olumsuzluklar, iklim değişikliğinin çok net bir şekilde yaşanmaya başlaması sulamaya olan bakış açısını da daha bilinçli hale getirdi.
Yakın tarihe kadar vahşi sulama dediğimiz salma sulama yöntemi tercih edilirken şimdilerde ise büyük ölçekte yağmurlama sulama ve damlama sulama tekniklerinden yararlanılmakta.
Ekonomik durumu zayıf olup her yıl az miktarda damla sulama boruları alan, yatırımlarını büyütmek isteyenler ya da damla sulama borularını ilk kez alacaklar için 1 dönüm damla sulama maliyeti oldukça önemli bir konu.
Soru cevap niteliği taşıyan bu yazımda üzerinde durmak istediğim ana hususlar aşağıdaki gibi olacak:
- 1 Dönüm Damla Sulama Maliyeti
- 10 Dönüm Damlama Sulama Maliyeti
- 1 Dekara Kaç Metre Damlama Borusu Gider?
1 Dönüm Damla Sulama Maliyeti
1 dönüm damlama sulama maliyeti parselin en ve boy uzunluğuna göre, arazinin topoğrafik yapısına göre ve damla sulama boruları arasındaki tercih edilen mesafe yani iki sıra arası mesafeye göre (45cm, 70cm vs.) değişiklik gösterir.
https://tarimmemleketi.com/misir-fiyatlari
Toplam ne kadar alanda damla sulama borusu döşeyeceğinizi bilmediğim için kullanılacak olan damla sulama filtresi ve ana boru dediğimiz yağmurlama boruları ve vana gibi ekipmanları bu maliyetin içine eklemedim.
Yani damla sulama maliyet hesaplama yapmadan önce her şeyi bilmek gerekir. Hatta ve hatta hangi ürün türü (mısır, ayçiçek, patates vs.) için damla sulama alınacağını da bilmek son derece önemli detaylardır.
https://tarimmemleketi.com/yaglik-aycicegi-fiyatlari
Dönüm kavramının bölgeden bölgeye, şehirden şehire değişkenlik gösterdiğini hepimiz biliyoruz.
Ben bu yazımı hazırlarken 1 dönümü 1 dekar yani 1000 m2 olarak kabul ederek 1 dönüm damla sulama maliyetini çıkarmaya çalıştım.
10 Dönüm Damlama Sulama Maliyeti
10 dönüm damlama sulama maliyeti hesaplanırken yukarıda bahsettiğim detaylar elimizde olmadığı için net bir rakam vermek çok zor.
Ayrıca 5 dönüm damlama sulama maliyeti ve 100 dönüm damlama sulama maliyeti hesaplanırken de durum aynı. Kaç dönüm damlama borusu maliyeti hesabı yapılırsa yapılsın önemli olan detaylar.
https://tarimmemleketi.com/patates-yetistiriciligi
Şöyle söyleyeyim 1 dönüm damla sulama maliyeti hesaplanırken alınacak olan damla sulama borusunun yassı veya yuvarlak, deliksiz veya 20cm, 33cm, 40cm gibi aralıklarda deliklerinin olması, kaç top alınacağı ve markası da göz önünde bulundurulur.
1 Dekara Kaç Metre Damlama Borusu
1 dekara kaç metre damlama borusu gider? sorusu ise bir diğer önemli başlık. Tekrar hatırlatmakta yarar var, 1 dekara kaç metre damlama borusu gideceği bazı değişkenlerden dolayı farklılık gösterecektir.
Tarım parselinin en ve boy uzunluğu, arazinin topoğrafik yapısı vs. kullanılacak metreyi etkileyecektir.
https://tarimmemleketi.com/1-donum-topraksiz-cilek-sera-maliyeti
Fakat tüm bunların dışında aklınızda bir fikir oluşması için sizlere yaklaşık bir değer vermek istiyorum.
1 dekara kaç metre damlama borusu gider? 1 dekara ortalama 1200 ile 2000 metre arasında damlama borusu gider.
Umarım iyi bir analiz sonrası, sizin için ideal olan damlama sulama çeşidini belirleyip yetiştiricilikte katma değerinizi artırırsınız.
En güncel makaleler için tarimmemleketi.com ana sayfasına bakabilirsiniz.
# İlginizi Çekebilir
1 Dönüm Patates Maliyeti Nadas Nedir? Ekim Nöbeti Nedir? 1 Dönüm Güneş Enerjisi Maliyeti