
Ceviz Kurutma Makineleri
Ceviz kurutma makineleri ile ülke olarak son yıllarda yeni yeni tanışmaya başladık. Ceviz kurutma makinesi sadece büyük kapama bahçelere sahip olanlar için değil, aynı zamanda küçük bir arazide sayılı ceviz ağacı ile yetiştiricilik yapanlar için de şart.
Ceviz kurutma makinalarından herhangi birini temin ettiyseniz ya da kiralayarak kullanmışsanız; sezon başlangıcında havalar nasıl olacak, yağmura yakalanmadan cevizleri kurutabilecek miyim diye kaygılanmaktan kurtulmuşsunuz demektir.
Peki, halen ceviz kurutma makinası ile yolununuz kesişmediyse ne olacak? Yağışlı bir sezona denk geldiyseniz, bir de çok miktarda ceviziniz varsa o zaman durum daha da vahim olacak sizin için.
Yaşanacak iklimsel olumsuzluklar nedeniyle hem emekleriniz boşa gidecek, hem de kalite kaybına bağlı olarak maddi kayıplar kaçınılmaz olacaktır.
İyide kalitenin daha önceden belirlenmiş bir tanımı ya da sınırı yok mu? Var elbette. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından belirlenen teknik özelliklere göre kabuklu cevizler meyve kalitesi açısından ekstra, 1. sınıf ve 2. sınıf olarak sınıflandırılmıştır.
Ceviz Kurutma
Ceviz kurutma makinelerinden ve ceviz kurutma sisteminden yakın tarihe kadar bir haber olan bazı ceviz yetiştiricileri, bugün ceviz kurutma tesisi ve bu işletmelerde yapılan taze ceviz kurutma işlemlerine olan mesafeli bakış açılarını halen korumaya çalışıyorlar. Nasıl yani?
Ceviz kurutma işlemini daha doğrusu kabuklu ceviz kurutmayı geleneksel usullerle çadırların ve rafların üzerine sererek, güneş ve rüzgârdan yararlanarak devam ettirmeye çalışıyorlar. Bu yöntem oldukça zahmetli ve sakıncalı olmakla birlikte zaman kaybının yaşanmasına da neden olmaktadır.
Halen Türkiye’nin yıllık tükettiği cevizin 2019 TÜİK verilerine göre %25,8 gibi büyük bir oranının yurt dışından ithal edildiğini düşünürsek, eski usullerle yapmaya devam edilen ceviz kurutmanın bizi ithalata bağlı kalmaya zorlayacak etkenlerden biri olarak kalacağını söylemek zor olmasa gerek.
Türkiye’de kapama ceviz bahçeleri sayısı her geçen gün artmaktadır. Profesyonel bir şekilde piyasaya girip, biz de varız diyebilmeniz için çağın gerektirdiklerini yapmalısınız. Geleneksel yapılan yaş ceviz kurutma yöntemleriyle rakiplerinizle rekabet etme şansınız çok düşük.
Biliyorsunuz ki yetiştiricilikte erkencilik yani piyasaya erken ürün çıkarabilmek, yüksek karlılık için her zaman avantaj olmuştur. İşte tamda bu sebepledir ki ceviz kurutma makinesi bir lüks değil, bir zaruret olmuştur yetiştiriciler için.
Ceviz kurutma makinelerini kullanarak hedeflenense, cevizin belli sıcaklık aralığında hasar görmeden en yüksek verimle kurumasını, kontrollü ve hızlı bir şeklide sağlamaktır.
Sadece ceviz toplama ve kurutma gibi işlemler değil; ceviz hasadında silkme, soyma, kurutma ve kırma gibi aşamalar için kullanılacak mekanik ekipmanların her birisinin işinizi kolaylaştıracağı bir gerçek.
Ceviz Kurutma Makinesi Fiyatları

Ceviz kurutma makinesi fiyatları gerek teknik özellikleri nedeniyle gerek üretici firmaların farklı olmasından dolayı değişiklik göstermektedir. Ceviz kurutma makinası fiyat araştırması yaparken Google‘da ceviz kurutma makinesinin ikinci el satışının da olduğunu göreceksiniz.
Kabuklu ceviz kurutma makinası modelleri kullanacak işletmenin büyüklüğüne göre farklı hacimlerde tasarlanıp piyasaya sürülmüştür.
Türkiye’de satışta olan ceviz kurutma makinaları 600 kg – 3000 kg arasında yaş ceviz işleme kapasitesine sahip birbirinden bağımsız özelliklerdedir. Yaş cevizleri kurutmak için ihtiyaç duyulan ortalama kurutma süresi ise 20-40 saat arasındadır.
Peki, bu saatler arasındaki farkın nedeni ne? Sürelerdeki değişkenliğin sebebi; ceviz kurutma işlemine başlarken, cevizlerin nem oranına ve ceviz kurutma makinesinin çalışırken ortama verdiği sıcaklık derecesiyle ilgilidir.
Diğer bir husussa, ceviz soyma ve ceviz kurutma makineleri ceviz silkme makinesine göre biraz daha pahalılar. Tam da bu nedenle, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile KOP, kalkınma ajansları gibi kurumlar, ziraat odaları gibi meslek örgütleri ceviz yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı il ve ilçelerde devlet destekli projelerle mekanizasyonun hızlandırılmasında lokomotif olmalıdırlar.
Ceviz Kurutma Makinası Nasıl Yapılır?
Ceviz kurutma makinesi yapımında şirketleşen firmalar dizel ve elektrikli motorları kullanarak montajı tamamlamaktadır. Türkiye’de üretimi yaygınlaşan ceviz kurutma makineleri, tam otomatik üretilmekle birlikte ihtiyaç halinde manuel müdahaleye de imkan vermektedir.
Ceviz Kurutma Nasıl Yapılır?
Ceviz kurutma yöntemlerinden ilki atadan görme metotla devam ettirilen sererek kurutma, diğeri ise ceviz kurutma makinelerinden yararlanmak suretiyle iki türlü yapılmaktadır.
Ceviz kurutma makineleriyle tanışmayan üreticilerimiz, cevizlerini açık alanda ya da kapalı odalarda kurutmaktadırlar.
Çiftçiler yaş cevizleri, yerdeki su ve nemi geçirmeyen bir örtü üzerine sererek ya da kurutma raflarına dökerek kurutma işlemini tamamlarlar. Cevizlerin kuruması için gereken süre mevsim şartlarına göre ortalama 7-14 gündür.
Uzayan kurutma süresi ceviz içlerinde küflenme yani aflatoksin oluşturur ki, aflatoksine bağlı olarak ta kararmalar ortaya çıkar.
Ayrıca belirtmek isterim ki açıkta kurutmaya çalışacağınız cevizlere, etrafta yaşayan karga gibi iştahı açık mahlukatlar ortak olacaktır. Bu durumunda göz önünde bulundurulmasında yarar var.
Güneş altında kurutma ceviz iç renginin koyulaşması gibi bazı kalite kayıplarına neden olurken, ceviz meyvelerini de 2. kaliteye dönüştürebilir. Güneş altında kurutma yanlış bir yöntemdir ve kesinlikle uzak durulmalıdır.
Önemli ceviz ihracatçısı ülkelerden Amerika ve Şili’de hasat edilen meyveler kırk sekiz saat içinde satışa hazır hale getirilmektedir ki, makineleşmeye bağlı ceviz kurutma tekniklerinin ne kadar da avantajlı olduğunu gösteriyor bizlere.
Ceviz Kurutma Sıcaklığı
Ceviz kurutma makinelerinin çalışma mekanizması sıcaklık, nem ve hava sirkülasyonunun isteğe bağlı olarak yönetilebilmesi üzerine tasarlanmıştır.
Ceviz kurutma makinelerinde yapılan kabuklu ceviz kurutma işlemi için tercih edilen sıcaklık genellikle 32-38 °C aralığındadır. Bu sıcaklık değerlerindeki havanın, meyveler arasında dolaştırılmasıyla nemin düşürülmesi sağlanır.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE)’ye göre, kurutma işlemi sonrası kabul edilebilecek en yüksek nem miktarları; kabuklu cevizde %8, iç cevizde ise %5 olarak belirlenmiştir.
İç cevizin depolanması kabuklu cevize göre çok daha zordur. Nem oranı düşürülen iç ceviz 4,4 °C‘de 18 aya kadar bozulmadan depolanabilir. Şayet depo sıcaklığı 3 °C’ye kadar düşürülürse kalite kayıpları minimuma çekilmiş olur.
Ceviz içinde genellikle %60-75 yağ bulunur. Depoda bekletilen cevizlerde zamanla serbest yağ asitlerinin oluşmasına bağlı olarak acılaşma gözlemlenir. Bu acılaşmayı en az seviyede tutabilmek için, iç cevizdeki nem oranı %3,5-4’e indirilerek depolama yapılmalıdır.
Ceviz Kurutma Fırını
Ceviz soyma makinesinde yeşil kabuklarından temizlenen cevizler yaş yani ıslaktır. Bu şekilde tüketime ya da depo koşullarında muhafazaya uygun değildir. O yüzden ceviz kurutma makinasında diğer bir tabirle ceviz kurutma fırınında kurutma işleminin tamamlanması gerekir.
Silkeleme ile toplanan cevizler, ceviz soyma makinesinde yeşil kabuklarından ayrıştırılır. Soyma makinesinde işi biten kabuklu cevizler, iç ceviz olarak satılacaksa kurutma aşaması pas geçilerek direkt kırma işlemine geçilir.
Çünkü ıslak olan ceviz içlerinin, parçalanmadan tek parça olarak çıkması daha kolaydır.
Satılacak ürün kabuklu ceviz ise şayet, soyma aşamasının ardından kurutma işlemine başlanmalıdır. İdeal kurutmanın cevizin depolanma süresine olan pozitif katkısını unutmamakta yarar var.
Ceviz kurutma makineleri özellikle büyük arazilerde yetiştiricilik yapanlar için hasadı kolay kılan, işleri basitleştiren bir güçtür. Ceviz kurutma makineleri, kurutma süresini kısaltır ve aflotoksine bağlı oluşabilecek kayıpları önleyerek ürün kalitesini arttırır.
Ceviz Kurutma Rafı
Ceviz kurutma rafı geleneksel yöntemle kurutma yapanlar için önemini korumaya devam ediyor. Ancak her geçen gün artan ceviz kurutma makineleri kullanımı ile birlikte eski usul olan ceviz kurutma tezgahı da tarih olacaktır.
Ceviz kurutma rafı yapımında alüminyum, tahta, hasır tel (galvanizlide olabilir) ve demir profil çubuklar gibi malzemelerden yararlanılmakta olup genellikle ranza yataklara benzer bir şekilde kurutma rafları imal edilmektedir.
Seyyar, sabit ya da tekerlekli modelleri olan ceviz kurutma rafları, tekli veya çok katlı olacak şekilde üretilmektedir.
Makineleşmenin gücüne inanan biri olarak, kısada olsa ceviz kurutma sehpası ile ilgili bilgilere de değindim.
Özetle, ceviz soyma kurutma makinesi gibi ekipmanların hayatımızı kolaylaştıran gelişmelerden olduğu bilincinde olursak, yetiştiricilik bizim için çok daha rahat ve hızlı olacaktır.
Cazip fiyatlarla satışa sunulan ceviz kurutma makineleriyle, soğuklara ve yağışlara yakalanmadan kolay bir hasatla sezonu bitirmek istemez misiniz?
Umarım, makalem sizin için yararlı olmuştur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal alanlarda paylaşarak gösterebilirsiniz.
Merhaba, Levent Bey. Yazınızda çok ince detay ve veriler var. Bu kadar noktasal bilgileri insanlarla paylaşmanız takdir edilesi. Hangi bölüm mezunusunuz acaba?
Yorumunuz için teşekkür ederim. İnsanlara faydalı olabilmek tek amacım. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü mezunuyum ve işimi çok seviyorum.
Mühendisim sağol Varol. Yazın çok güzel daha doğrusu siten çok güzel. yavaş yavaş okuyom ceviz yazılarını. Allah razı olsun.
Yediğimiz cevizin dörtte birinden fazlası ithalmiş. Oran çok fazla. Ne yapıp edip makineleşmenin yollarını bulmak gerek. Eyvallah bizim oğlan çok beğendim yazını.
Bu çağda makineleşme ve internetin getirdiği pozitif olanakları yakalamak şart, zaten başka türlü de olmuyor. Yani zamanı yakalamak önemli bir gerçek. Tebrik ederim güzel bir yazı olmuş.