Chandler Ceviz Fidanı: 2023 Fiyatları (Daha İyisi Yok!)

1
Chandler Ceviz
Chandler Ceviz

Chandler ceviz hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler, Chandler (Çetnır) ceviz yorumlarını inceleyip karar vermesi gerekenler ya da daha fazlasına ihtiyacı olanlar,  muhteşem  bir Çetnır ceviz araştırma yazısıyla karşınızdayım.

Hepimizin bildiği gibi modern teknoloji çağında internet dünyası yaşadığımız yüzyılın adeta kütüphanesi haline geldi.

Ancak internette Chandler ceviz fidanı ile ilgili araştırma yaptığınızda karşınıza çıkacak olan tek şey Chandler ceviz fidanı satışı yapan fidancılar ve Chandler ceviz fidanı fiyatlarını görebileceğiniz e-ticaret siteleri olacaktır.

Bu nedenle, bende bu amaçların tamamıyla dışında bir Ziraat Mühendisi olarak, Chandler ceviz yetiştiriciliği ile ilgili  her şeyi A’dan Z’ye  sizler için hazırladım.

Chandler Ceviz

Bir solukta okuyacağınız Chandler ceviz yazımda aşağıda ana başlıklarını verdiğim konular ve pek çok detay sizleri bekliyor olacak:

  1. Chandler ceviz ne demek? Chandler ceviz yetiştiriciliği hakkında her şey,
  2. Chandler ceviz bahçeleri kurmadan önce bilmeniz gereken taktikler,
  3. Çetnır ceviz özellikleri nelerdir?
  4. Chandler ceviz fidanı fiyatları ve Chandler ceviz kg fiyatı ile ilgili anlık satış rakamları,
  5. Chandler ceviz yorumları ve Chandler ceviz görselleri,
  6. Chandler ceviz dikimine dair dikkat edilecek hususlar,
  7. Chandler ceviz aşısı nasıl yapılır? Video anlatımlar sizi bekliyor!
  8. Chandler ceviz tozlayıcıları olarak önerilen çeşitler,
  9. Chandler ceviz gübreleme programı nasıl olmalıdır?
  10. Chandler ceviz verim tablosunu görünce kesinlikle heyecanlanacaksınız!

Çetnır Ceviz Çeşidi

Çetnır ceviz çeşidi Kaliforniya Üniversitesi UC Davis yetiştirme programı tarafından 1963-1979 yılında ıslah çalışmaları sonucu elde edilmiş olup, patentlenerek piyasaya sürülmüştür. Yani Chandler ceviz menşei Amerika olan bir çeşittir. Çetnır ceviz cinsi, Pedro ceviz x UC 56-224 melezidir.

Chandler ceviz çeşidi dünyanın en verimli çeşitleri arasında gösterilir. Öyle ki Chandler cinsi ceviz adeta gezegenin  en çok talep edilen  ceviz çeşidi olmuştur.

Ceviz Chandler ülkemizde optimum şartlar ideal toprak yapısı, doğru dikim aralıkları, uygun iklim alanlarına dikim vs. sağlandığı takdirde üreticinin yüzünü güldürecek ticari bir çeşittir.

Çetnır cinsi ceviz kalite açısından değerlendirildiğinde ise mükemmel meyvelere sahip olduğu söylenebilir. Bu gibi özelliklerin hepsi yetiştiricileri ceviz Çetnır’a yakınlaştırıyor.

Chandler Ceviz Nedir?

Chandler ceviz dünya genelinde kabul görmüş bir ceviz çeşididir. Türkiye de de ortalama 15 yıldır yetiştiriciliği yapılan ticari bir çeşittir Çetnır. Son yıllarda ise ülkemizde en çok tercih edilen yabancı ceviz çeşidi Çetlır ceviz olmuştur.

Chandler cevizden bazı dünya ülkelerinde sahip olduğu çekici açık rengi nedeniyle “inci” olarak bahsedildiğini  biliyor muydunuz? 

Chandler yabancı bir kelime olduğu için dilimizde Çetnır diye söylenir. Ancak güzel Türkçe’mizin bereketiyle Çetnır, Çetlır, Cetner diye de telaffuz edilir olmuş durumda.

Chandler Ceviz Yetiştiriciliği

Chandler Ceviz Yetiştiriciliği
Chandler Ceviz Yetiştiriciliği

Çetnır ceviz yetiştiriciliğini öyle aklımıza esen her yerde yapmak mümkün değil maalesef. Mesela Chandler ceviz yetişme şartları bakımından sonbahar erken donları, Chandler ceviz fidanı yetiştiriciliğini özellikle yüksek rakımlı coğrafyalarda riskli hale getiriyor.

Vejetasyon süresi uzun olan ya da hasat tarihi geç denebilecek çeşitleri sonbahar erken donlarından koruyabilmek için sulama ve gübrelemeyi erken kesmekte  yarar var.  Çünkü tüm ceviz ağaçları gençken yani ilk beş yıl uykuya geç girer.

Ceviz yetiştiriciliği Chandler çeşidi ile yapılacaksa eğer Chandler ağaçlarının kış dinlenmesine geçmesinin kasım ayının ortalarına doğru olacağını bilmekte yarar var. Tabi bu durum bölgeden bölgeye değişebilir.

Chandler ceviz iklim istekleri ya da Chandler cevizi iklim şartlarından bahsetmişken sonbahar erken donlarının Chandler ağacının tamamına değil sadece o yılki genç sürgünlere zarar verebileceğini söyleyeyim.

Chandler ceviz iklim özellikleri arasında istenmeyen bu durumun oluşturacağı olumsuzluk ise muhtemeldir ki bir sonraki yıl verimde düşüş olarak karşımıza çıkacaktır.

Chandler ceviz yerli çeşitlere göre iki haftaya kadar geç çiçek açtığı için ilkbahar geç donlarından etkilenmez. Chandler ceviz iklim isteği de ana hatları ile bu şekilde.

Chandler Ceviz Bahçesi Kurulumu

Her ne kadar son yıllarda Türkiye’de, Amerikan ceviz çeşidi Chandler’a olan ilgi artsa da, pek çok kapama Cetner ceviz bahçesi kurulsa da, halen ABD ve Şili’den Amerikan Çetnır ceviz meyvesi ithal edilmektedir.

Çetnır ceviz nasıl olur? Chandler ceviz bahçesi kurulumu yaparken Chandler ceviz ağacının orta kuvvette geliştiği ve yarı dik büyüdüğünü göz önünde bulundurup dikim aralıklarını buna göre belirlemek son derece  önemli. 

Bu özelliğinden dolayı da üreticiler tarafından ceviz çeşitleri Chandler, bodur ceviz fidanı olarak ta bilinir. Bu arada ceviz çeşitleri Çetnır ya da başka bir ceviz çeşidinde bodur diye bir şey yok. Sadece yetiştirici nezdinde bodur ceviz diye adlandırılmaktadır.

Çok büyük alanlara Chandler ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorsanız iyi bir strateji belirlemeniz gerekir. Ceviz bahçesi kurarken (büyük arazilerde) hasadın aynı döneme denk gelmeyeceği şekilde farklı çeşitlerle dikim planlaması yapmak gerekir.

 Niye mi? 

Çünkü, Türkiye koşullarında aynı dönemde hasada gelen cevizleri çok kısa sürede toplamak  imkansız  gibi bir şey. Pahalı büyük mekanizasyon ekipmanlar, bugün kaç üreticide var ki! Hasat döneminde bir de yağmura yakalandığınızı düşünün; zaman kaybı, kalitede düşüş ve don riski cabası.

O yüzden kademeli olarak sırasıyla tüm bahçedeki farklı cins cevizleri (Howard cevizFernor ceviz vs.) olgunlaşma dönemine göre toplamak, kurutmak ve kalibre etmek son derece önemli ve avantajlı bir taktik olacaktır.

Chandler Ceviz Ağacı Boyu Ne Kadar Büyür?

Chandler ceviz boyu 7-8 metreye kadar uzayabilir.

Chandler Ceviz Ağacının Ömrü Kaç Senedir?

Chandler ceviz ömrü  70-100 yıl  arasında olan bir ağaçtır. Chandler ceviz ağacı ömrü ile alakalı verdiğim değerler tahmini rakamlardır.

Çünkü Çetnır ceviz ağacı yakın tarihte geliştirilen Howard cevizFernor ceviz, Pedro ceviz vs. gibi çeşitlerden olduğu için evrende çok yaşlı ceviz ağacı Chandler’a rastlamanız imkansız.

Chandler Ceviz Özellikleri

Chandler Ceviz Özellikleri
Chandler Ceviz Özellikleri

Chandler ceviz özellikleri sayesinde dünya çapında kendini ispatlamış sayılı çeşitlerden biri olmuştur. Amerikan Chandler cevizi özelliklerinden pek çoğu bu çeşidin ticari olarak kullanılmasının önünü açmıştır. Chandler cinsi ceviz özellikleri nelermiş gelin birlikte göz atalım:

  1. Çetnır’ın hem uç dallarında hem de yan dallarında meyve tutumu çok yüksektir.
  2. Chandler yan sürgünlerinde meyve verimi %80-90 olan çok verimli bir çeşittir.
  3. Chandler ceviz meyvesi salkım şeklinde gelişir. Salkımında 1, 2, 3, 4 arasında ceviz bulunur. Genellikle 2’li ve 3’lü Chandler ceviz meyvesi bir arada görülür. Bu nedenle  salkım ceviz fidanı  olarak adlandırılan çeşitler arasında yer alır.
  4. Pek çok ceviz çeşidine göre daha erken meyveye yatması önemli Çetnır ceviz fidanı özelliklerinden bir tanesidir.
  5. Chandler ceviz meyvesi iç rengi oldukça iyidir. Meyveleri açık renklidir. Ceviz içi beyazlık oranı %90-100’dür.
  6. Alıcılar tarafından beyaz iç rengine sahip iri meyveli çeşitler  daha çok  tercih edilmektedir. Zira Çetnır’da bu çeşitlerden birisi.
  7. Chandler ceviz tohumu (meyveleri) ince kabuklu ve büyüktür. 39-42 mm kalibrede meyveleri vardır.
  8. Düz kabuklu, pürüzsüz ve oval şekilli meyvelere sahip olması  önemli  bir Çetnır ceviz özelliğidir. Chandler ceviz meyveleri kabuktan kolay ayrılır.
  9. Çetnır ceviz kuru ve taze tüketime uygundur.
  10. Ceviz meyvelerindeki yağ miktarı çeşitlere ve ekolojik bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Chandler ceviz yağ oranı %70, protein oranı ise %23’tür. Çetnır protein ve omega3 açısından çok zengin bir ceviz çeşididir.
  11. Ceviz Chandler özellikleri arasında erkek çiçeklerin dişi çiçeklerden daha önce açtığını da söylemek gerekir.
  12. Chandler ceviz ağacı özellikleri denilince antraknoz’a karşı çok dayanıklı olması, geç yapraklanmasından dolayı bakteriyel yanıklığa daha az duyarlı olması ve diğer ceviz çeşitlerine göre  daha az  haşere problemiyle karşılaşması da sıralanabilir.
  13. Orta veya daha geç mevsimde hasada başlanması Çetnır ceviz özelliğinden bir diğeridir.

Chandler Ceviz Kaç Gram?

Chandler ceviz içi kahverengi kabuğundan bütün olarak ayrılabilen kaliteli cevizlerden birisidir.

Peki, Chandler ceviz kaç gram? Kabuklu meyve ağırlığı 13,2 gram; meyve iç ağırlığı ise 6,5 gramdır. Chandler ceviz içi verimi çok yüksek olup Chandler ceviz iç oranı %49’dur.

Chandler Ceviz Soğuklama Süresi Kaç Saattir?

Chandler ceviz soğuklama süresi  700-1000 saat  arasındadır.

Chandler Ceviz Fidanı Fiyatları

Chandler Ceviz Fidanı Fiyatları
Chandler Ceviz Fidanı Fiyatları

Çetnır ceviz fidan fiyatlarına anlık ulaşmanın en kolay yolu tabi ki de internet. En ucuz Chandler ceviz fidanı fiyatlarına mı ihtiyacınız var? Yoksa açık köklü Chandler ceviz fidanı fiyatlarını mı incelemek istiyorsunuz? Ya da aşılı Chandler ceviz fidanı fiyatları, tüplü Chandler ceviz fidanı fiyatı,  mavi sertifikalı  Chandler ceviz fidanı fiyatları hakkında ön değerlendirmeye mi ihtiyacınız var?

Kısacası ister genel ister yerel (Chandler ceviz fidanı fiyatları Bursa, Chandler ceviz fidanı fiyatları Denizli vs.) hangi amaçla olursa olsun Gittigidiyor gibi e-ticaret siteleri sektörün nabzını tutmanıza fazlasıyla yardımcı olacaktır.

Chandler Ceviz Kg Fiyatı

Chandler Ceviz Kg Fiyatı
Chandler Ceviz Kg Fiyatı

Chandler kabuklu ceviz fiyatı hakkında sezon başında yaptığım görüşmeler sonucu Çetnır ceviz fiyatlarının illere göre değişkenlik gösterdiğini bu yılda teyit etmiş oldum.

01.07.2023 tarihi itibariyle kuru kabuklu Chandler ceviz kg fiyatı toptan 60-80 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Chandler Kabuklu Ceviz Fiyatı
Chandler Kabuklu Ceviz Fiyatı

Şunu da söylemeden geçmek istemiyorum; Jumbo dediğimiz (kalibresi yüksek) cevizler çok talep gördüğü için satışı da kolay olur ve daha yüksek fiyattan toptan tüccara verilir.

Çetnır Cevizi Kaç Rakımda Yetişir?

Chandler ceviz yetişme rakımı en çok konuşulan konulardan birisidir. Chandler ceviz fidanı kaç rakımda yetişir? sorusuna 1000 metre rakıma kadar Chandler ceviz fidanının dikilebileceğini söyleyebilirim.

Ancak, ceviz yetiştiriciliğinde sadece rakıma göre çeşit belirlemek doğru bir yaklaşım değil. Bölgesel koşulları da hesaba katmak gerekir.

Chandler ceviz fidanı özelliklerinden buraya kadar genel olarak değindim. Çetnır ceviz kaç rakımda yetişir? kabaca bu konudan da bahsettim.

Çetnır cinsi ceviz ile ilgili bilmeniz gereken önemli bir konuda; Çetnır’ın en büyük dezavantajının vejetasyon süresinin çok geç olmasıdır. İyi de bu durum neden  dezavantaj  olsun dediğinizi duyar gibiyim!

Açıklayayım hemen! Chandler ceviz ağaçlarının, rakımın yüksek olduğu bölgelerde meyvelerin olgunlaşmasından önce gelen sonbahar erken donlarına yakalanma riski yüksektir. Bu yüzden dikkat etmek gerekir ve bölgenizin tüm koşullarını bilip ona göre çeşit seçip yetiştiriciliğe başlamalısınız.

Chandler Ceviz Fidanı Kaç Derece Soğuğa Dayanır?

İlk dört yıl çeşit fark etmeksizin tüm ceviz çeşitleri soğuğa aynı dayanır. Çeşitlerin soğuğa dayanımı verime yattıktan sonra belli olur.

İster yabancı çeşitler (Chandler ceviz, Fernor ceviz, Howard ceviz, Pedro ceviz) ister yerli, ne dikerseniz dikin bitkiyi ilk dört yıl uykuya erken yatırmazsanız yüksek rakımda bitkinin çok büyük bir bölümü sonbahar erken donlarına yakalanacaktır.

Chandler ceviz hangi bölgede yetişir? Chandler ceviz hangi iklimde yetişir? gibi pek çok soruya cevap arayan üreticiler için şunu söyleyebilirim:

Genel olarak Doğu Anadolu ve İç Anadolu gibi sonbahar erken donlarının görüldüğü alanlarda (mikroklimaların/geçiş alanlarının görüldüğü bölgeler hariç) Çetnır ceviz çeşidinden uzak durmanız  menfaatinize  olacaktır.

Chandler Ceviz Yorumları

Chandler Ceviz Yorumları
Chandler Ceviz Yorumları

Chandler ceviz yorumları için tecrübeli kardeşlerim deneyimlerini aşağıda yorum kısmında paylaşarak, memleketimizin güzel insanlarına yardımcı olabilirler.

Chandler mı Fernor mu? kıyaslamasında yaptığım tüm yorumların aklınızdaki sorulara cevap olacağını unutmayın!
https://tarimmemleketi.com/fernor-ceviz

Bir çok yerde bir çok yorumda, Chandler ceviz fidanı nasıl anlaşılır? Chandler ceviz nasıl anlaşılır? diye merak edenlerle karşılaşıyorum.

Fidana ya da meyveye bakıp ta bu Chandler diyen babayiğit ben hiç görmedim. Öyle bakmayla çeşit tespit etmek imkansız.

Tüm yazılarımda hep vurguladığım bir konu var; güvenilir firmalardan fidan alırsanız başınız ağrımaz diye. Yıllar geçtikten sonra sizin istediğiniz çeşidin dışında bir çeşitle sizi yatırıma başlatırlarsa zaman kaybı, emek israfı, boşa giden maliyet vs. ile karşı karşıya kalırsınız. Böyle bir duruma düşmemek için  güvenilir  ve mümkünse referans ile gidebileceğiniz bir fidancıdan, istediğiniz çeşidi aldığınızdan emin olarak yetiştiriciliğe başlayın.

Chandler Ceviz Fidanı

Çetnır ceviz fidanı pek çok dünya ülkesiyle birlikte Türkiye’de de kabul görmüş bir çeşit olmuştur.

Şimdiye kadar tüplü Chandler ceviz fidanı, açık köklü Chandler ceviz fidanı gibi fidanlarla Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bandırma, Bursa, Denizli, Elazığ, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Konya, Mersin, Samsun ve Yalova gibi yerleşimlerin bazı yerlerinde irili ufaklı kapama bahçelerin Chandler ceviz fidanı dikimi ile kurulduğu yönünde paylaşımlar söz konusu.

Chandler Ceviz Dikimi

Chandler ceviz dikimi için önerilen model çit şeklinde dikimdir. Çit dikimi denilen sistem (çit/duvar/koridor şeklinde dikim) sık dikimin uygulandığı yan dal verimliliği yüksek olan verimli çeşitler için önerilmektedir. Bu arada sık dikim  her zaman  avantajlıdır.

Çit şeklinde üretime geçilen entansif yetiştiriciliğin en önemli avantajları budama, hasat ve ilaçlama gibi işlemlerde en üst düzeyde mekanizasyona imkan vermesidir. Böylelikle yatırım maliyetleri geleneksel yetiştiriciliğe göre daha hızlı çıkarılmış olur.

Chandler Ceviz Ne Zaman Dikilir?

Çetnır ceviz dikim zamanı olarak iki seçenek var elimizde. Açık köklü Chandler ceviz fidanının dikimi kışın dinlenme evresi olan kasım-nisan ayları arasında yapılabilir. En uygunuysa dinlenme evresinin başlarında bahçeye dikimin tamamlanmasıdır. Tüplü Chandler ceviz fidanı dikimini ise  365 gün  boyunca yapmak mümkün.

Chandler Ceviz Nasıl Dikilir?

Çetnır ceviz fidanı dikimi 60 cm derinliğinde 60 cm genişliğinde çukurlar açılarak gerçekleştirilir.

Chandler Ceviz Fidanı Kaça Kaç Dikilir?

Chandler ceviz dikim aralığı olarak 7,5mx3,5m / 7mx5m / 8mx4m en ideal mesafelerdir.

Chandler Ceviz Aşı Kalemi

Chandler ceviz aşı kalemi alırken güven duyabileceğiniz firmaları tercih edin. Aşı kalemi alırken kaliteli ve Chandler ceviz aşı kalemi olduğuna dikkat ederek ödeme yapın.

Chandler Ceviz Aşısı Nasıl Yapılır?

Chandler ceviz aşısı nasıl yapılır? Uzun uzadıya yazmak yerine, güzel bir video ile Chandler ceviz aşısını tüm ayrıntılarıyla görelim istedim.

Chandler Ceviz Ne Zaman Çiçek Açar?

Chandler ceviz ne zaman uyanır? Chandler ceviz uyanma zamanı bölgelere göre kısmen farklılık gösterse de genel olarak nisan ayının ortalarında gerçekleşir.

Chandler Ceviz Tozlayıcıları

Chandler ceviz tozlayıcısı nedir? Şunu baştan söylemeliyim ki tozlayıcı konusunun hayati öneme sahip bir başlık olduğunun farkında olmalısınız.

Çünkü yanlış Chandler ceviz tozlayıcı seçimi, direkt olarak verimde kayıp yaşanacağının kanıtıdır. Bu yüzden ana çeşide tozlayıcı belirlemenin mantığını çözmeniz gerekir.

Chandler ceviz tozlayıcısı olarak Fernor ceviz, Franquette ceviz, Fernette ceviz ve Cisco gibi geç uyanan çeşitler tercih edilmelidir.

Chandler %20’ye kadar kendi kendine tozlanabilir ama bu tozlanma oranı yeterli olmaz.

Çetnır ceviz bahçelerinde 90 adet Chandler için 10 adet tozlayıcı dikilmesi idealdir. Tozlayıcı çeşit oranı  %5-10  arasında uygundur. Chandler gibi yan dal verimliliği yüksek çeşitlerde %10 Çetnır tozlayıcı dikilmesi daha sağlıklı bir karar olur.

Chandler Ceviz Neden Dökülür?

İki nedeni vardır dökülmelerin:

 # Birincisi:  Chandler ceviz ağacındaki meyveler fındık büyüklüğündeyken dökülüyorsa yere, tozlamanın tam manasıyla gerçekleşmediğine işarettir.

 # İkincisi:  Meyveler daha büyükken yani olgunlaşıp hasada yaklaşmış olduğu dönemde dökülüyorsa bitki beslemedeki eksiklikten kaynaklandığını gösterir.

Chandler Ceviz Gübreleme

Ceviz yetiştiriciliğinde genel anlamda tüm çeşitler (Fernor ceviz, Howard ceviz, Kara ceviz vs.) için ilaçlama, sulama ve gübreleme gibi bakım işlemleri oldukça önemlidir.

Bu yüzden Chandler ceviz gübrelemesi ve Chandler ceviz fidanı sulaması gibi konulara kısaca değinmekte yarar var.

Chandler ceviz fidanı için  5 yaş stratejik  bir yıldır. Chandler ceviz ağacı 5-6 yaşına kadar  meyve kalibresini  çok büyük yapan bir çeşittir. 7 yaşından itibaren sulama ve gübreleme tam anlamıyla yapılmazsa meyve kalibresi düşer. Ayrıca bitki beslemede eksiklik olursa ağaç tüm hastalıklara açık hale gelip bağışıklık sistemi zayıflar.

Chandler ceviz fidanı bakımında Azot (N), Fosfor (P), Potasyum (K) önemli makro gübrelerdir. Bu kapsamda 15. 15. 15 gibi kompoze gübrelerde kullanılabilir. Bunun dışında mikro içerikli sıvı organik gübrelerle takviyelere devam edilmesi avantaj sağlayacaktır.

İklim şartları ağırlaştıkça (yani sıcak hava 35 / 40 °C aralığına ulaşınca) ve ağacın verimliliğine bağlı olarak 2 ile 15 günde bir sulama, 6-12 saat arasında verilmelidir. 80-90 cm derine kadar suyun ilerlemesi gerekir.

İşin özü sulama ve gübreleme konularında yapılması gerekenleri en ideal zamanda uygulayarak bitkileri  stresten uzak  tutmalısınız. Tüm bu anlattığım bilgiler Çetnır ceviz bakımını oluşturan mihenk taşlardır.

Chandler Ceviz Budaması Nasıl Yapılır?

Chandler cevizin önemli bir diğer özelliği de budamaya verdiği olumlu tepkidir. Chandler ceviz budaması 4-5 yaşına kadar çok önemli olup minumum oranda gerçekleştirilmelidir. Chandler ceviz fidanı budamasında dört yaşına kadar asla sert kesim önerilmez.

Çetnır ceviz ağacına dört yaşına kadar yapılan şekil budaması sonucu bitki taç yapısının şekillenmiş olması gerekir. Doğru şekil budaması ile ağacın ömürlük taç yapısı kalıcı olarak sağlanmış olur.

Chandler ceviz ağacının dalları genel olarak dikine gelişir. Çetnır cinsi ceviz son derece kuvvetlidir ve bu nedenle dar açılı sürgünlerden (45 dereceden daha az açıya sahip dallar) kaçınmak için ağacın budanması gerekir.

Chandler Ceviz Ne Zaman Hasat Edilir?

Chandler ceviz ne zaman toplanır? Chandler ceviz bahçelerinde genellikle eylül ayının sonlarına doğru ya da ekim ayının başında hasat başlar. Chandler cevizinin belki de tek gerçek dezavantajı geç sonbaharda hasat edilmesidir.

Çetnır ceviz hasat zamanının bazı ceviz çeşitlerine göre geç başlaması kuzey yarım kürede bulunan ülkelerde sorun teşkil eder.

 Neden mi?  Çünkü, pazara geç ürün çıkarılması maddi açıdan her zaman dezavantajdır.

Chandler cevizi hasat zamanının geldiğini anlamanın bir yolu yok mu?  Var elbette. 

Hasat zamanını belirlerken ağaçta bulunan meyvelerin üzerindeki yeşil kabuğun toplamda ortalama %70 oranında çatlaması gerekir. Ancak bu durumun  istisnası var!  Bulunduğunuz iklime göre yapmanız gerekenler kesinlikle farklılık gösterecek.

Sadece Çetnır ceviz hasadı için değil tüm ceviz çeşitlerinde hasatta işçilik maliyetlerinin yüksek olması, zamandan kazanma, piyasaya hızlı hasat ile erkenden girebilme gibi nedenler, ceviz yetiştiriciliğinde makineli hasada geçmenin ne kadar önemli olduğunu anlamamız için yeterli olacaktır.

Chandler Ceviz Verimi

Chandler Ceviz Verimi
Chandler Ceviz Verimi

Chandler ceviz verimi çok yüksek olan bir çeşittir. Fakat Chandler ceviz verimliliğini belirleyen pek çok değişkenin olduğunu da belirtmeden olmaz. Nedir bu Çetnır ceviz verimini etkileyen unsurlar?

Sulama, gübreleme, budama, ilaçlama gibi yıllık bakım işlemlerini zamanında, optimum seviyede ve profesyonelce yapmak gerekir.

Toprak ve yaprak analizlerini her yıl muntazam yaptırıp ihtiyaç duyulan gübrelerin tespit edilmesi gerekir.

Ayrıca üretime başladığınız fidanın kalitesi ve uygun tozlayıcı çeşit seçimi de verim üzerinde çok önemli birer belirleyicidir.

 DİPNOT:  Tozlayıcı amacıyla dikilebilecek diğer yabancı cevizlerin, seçilecek ana çeşide göre Pedro cevizFernette cevizRonde ceviz ve Franquette ceviz gibi çeşitler olabileceğini de bilmenizde yarar var.

Kalibresi büyük ceviz meyveleri daha yüksek fiyattan alıcı bulur. Dünya genelinde büyük ceviz meyveleri her zaman tercih nedenidir. Tek başına yüksek verim almak yeterli değil. İri kalibreli yüksek verim almak en ideal üretim modelidir.

Seyrek dikim (10mx10m / 8mx8m) yapılan bahçeleri, 7mx5m / 8mx4m gibi çit şeklinde dikim yapılan bahçelere göre verime yatırmak çok daha zordur. Seyrek dikimlerde alan geniş olduğu için daha çok budama yapılır ve ağacın taç yapısını kuvvetlendirmesi amaçlanır. Sonuçta mevcut enerjinin çoğu meyve tutumuna değil ağacın yeşil aksamının gelişmesine harcanır. Bu nedenle seyrek dikim yapılan bahçelerde ilk 10-12 yıl fazla verim alınamaz.

Chandler Ceviz Kaç Yaşında Meyve Verir?

Tüplü aşılı Chandler ceviz fidanı ilk yıldan itibaren meyve vermeye başlar ve dördüncü yılında verime geçer. Genel olarak 70-80 adet Chandler kabuklu kuru meyve 1 kg geliyorsa kalibre oldukça iyidir diyebiliriz. Bu sayı artarsa kalibre küçülür ve ürünün pazar değeri düşer.

Chandler ceviz ağacı kaç kilo ceviz verir? diye merak edenler için Chandler ceviz verim tablosunu, Chandler ceviz yıllara göre verimini pek çok yetiştiriciyi dinleyerek sizler için aşağıda listeledim:

 CHANDLER CEVİZ VERİM TABLOSU 
 Ağaç Yaşı   Ortalama Verim 
4 yaşında Chandler ceviz kaç kilo verir 1,5-2,5 kg
5 yaşında Chandler ceviz verimi 5-8 kg
6 yaşında Chandler ceviz verimi 10-15 kg
7 yaşında Chandler ceviz verimi 20-25 kg
10 yaşında Chandler ceviz verimi 35-45 kg
14 yaşında Chandler ceviz verimi 50-55 kg
15 yaşında Chandler ceviz verimi 65-70 kg

(Chandler ceviz verim tablosu)

Çit şeklinde dikilen Chandler ceviz ağacının her yıl ortalama 4-5 kg artış gösterdiği, yedi yaşından sonra ise Chandler ceviz veriminin daha da arttığı istisnalar hariç söylenebilir.

Sitemde incelediğim ceviz çeşitleri için tarimmemleketi.com ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

# İlginizi Çekebilir

1 Dönüm Damla Sulama Maliyeti Ceviz Ağacı Gölgesi Pedro Ceviz 1 Dönüm Güneş Enerjisi Maliyeti

1 Yorum

  1. Gerçekten harika bir yazı. Bilgi verdiğiniz ceviz çeşitleriyle ile ilgili tüm yazılarınızı bir solukta okudum. Böyle detaya giren, ürün hakkında hemen hemen tüm bilgileri içeren bir yazı görmedim. Şapka çıkarıyorum. İnsanlık adına, üretici-çiftçi adına teşekkür ediyorum. Allah ta razı olsun. Saygılarımla

Yorum Yap

Yorum Bölümünü Boş Bırakamazsınız!
Adınızı Yazdığınızdan Emin Olun!