Fernette ceviz hakkında ön araştırma yaparken internet ortamında paylaşılan bilgilerin sınırlı ve yetersiz olduğunu fark ettim.
Bundan dolayı Fernette ceviz ile ilgili bugüne kadar kaleme alınmış en kapsamlı kaynağı hazırlayarak blogumda sizlerle paylaşmak istedim.
Güzel bir çalışma oluşturduğuma inandığım bu yazımla aklınızdaki sorulara cevap bulabileceğinizden emin olabilirsiniz!
Fernette Ceviz
Fernette ceviz 1800 metre rakıma kadar yetiştirilebilir. Fakat ceviz yetiştiriciliğinde rakımla birlikte don çukuru gibi diğer önemli hususlarında göz önünde bulundurulması gerekir.
Çok geç uyanıp erken yaprak döken Fernette ceviz karasal iklim şartları için ideal bir çeşittir.
Geç çiçeklenen Fernette ağaçları genellikle mayıs ayının ilk günlerinde çiçek açar en geç kasım ayının başına kadar da kış dinlenme dönemine girmiş olur. Bu özelliği sayesinde ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarından etkilenmez.
Piyasada Fernette cevizin, Fernor’un tozlayıcısı olduğuna yönelik bir kanı var. Ancak bu bilginin doğru olduğunu söylemek pek mümkün değil. Neden mi?
Çünkü Fernor, Fernette ve Franquette soydaş oldukları için aynı dönemlerde toz almaya başlarlar. Bu nedenle Fernor tozlayıcısı olarak Fernette değil Ronde önerilmesi çok daha doğru olur.
https://tarimmemleketi.com/ronde-ceviz
Fernette Ceviz Özellikleri
Fernette ceviz fidanı özelliklerini öğrendikten sonra amacınıza uygun olduğu kanaati hasıl olursa yatırım aşamasına geçebilirsiniz.
İşte o yüzden önceliğimiz Fernette ceviz ağaçlarının en tipik özelliklerine birlikte göz atmak olacak:
Fernette cevizi, Lara x Franquette melezi olan Fransız ceviz çeşididir.
Yan dal verimliliği yüksek olan çeşitlerden biridir. Yarı kuvvetli ve yayvan gelişen fidanları sık çit şekli dikime uygundur.
Fidanların dikim aralıkları sıra arası ve sıra üzeri olacak şekilde 8mx4m veya 7mx5m önerilebilir.
Meyveleri salkımlarda 1’li, 2’li, 3’lü ve 4’lü bulunur.
Fernette ceviz meyveleri kaliteli, ince kabuklu ve iç renkleri beyazdır. Kabuksuz meyve ağırlığı 7,5 gr, kuru kabuklu ağırlıkları ise 15 gr civarındadır.
İri ve oval yapıdaki meyveleri kabuktan kolay ayrılır. Meyve iç randıman oranı %50’dir.
Tozlama oranı oldukça yüksek olduğu için kapama bahçelere tozlayıcı olarak dikilir.
NOT: Fernette tozlayıcıları diye bir çok yerde Fernor ve Franquette ceviz çeşitleri gösterilmektedir. Ancak Fernette ile kapama bahçe kurulmaz. Fernette cevizler sadece üretimde tozlayıcı olarak tercih edilir.
Yeri gelmişken söylemekte yarar var. Tabiatta en geç uyanan cevizler arasında Franquette, Fernette ve Fernor gibi çeşitler gösterilebilir.
Bu saydığım üç çeşidin erkek çiçekleri dişi çiçeklerinden önce açtığı için (protandri) tozlama konusunda kendi kendine yetemeyen fidanlar olarak gösterilir. Yani kendilerine verimli değildirler.
Atalarının Franquette ceviz olduğu Fernor ve Fernette çeşitlerinin kardeş olduğunu biliyor muydunuz?
Franquette çeşidiyle yapılan ıslah çalışmaları, iki yeni ceviz çeşidi Fernor ve Fernette çeşitlerine referans olmuştur.
Fernette, Fernor ve Franquette çeşitlerinin bir diğer ortak yönüde Chandler ve Pedro cevizleri için tozlayıcı olarak dikilmeleridir.
https://tarimmemleketi.com/ceviz-agacinin-altinda-neden-oturulmaz
Son olarak verimden bahsetmek istiyorum. Fernette, Fernor cevizi kadar verimlidir. Hasat Türkiye şartlarında eylül ayı gibi başlar ancak rakım gibi bazı değişkenlere göre de farklılık gösterebilir.
tarimmemleketi.com ana sayfasından diğer tarım içeriklerine de göz atabilirsiniz.
# İlginizi Çekebilir