Fernor Ceviz Fidanı ve Harika Özellikleri

9
Fernor Ceviz
Fernor Ceviz

Fernor ceviz fidanı denilince aklınıza gelip gelebilecek her ne varsa bu yazımda sizler için bir araya getirdim.

Araştırmalarım aşamasında Fernor ceviz ile ilgili yerli kaynaklarda bilgilerin yetersiz olduğunu ve Fernor ceviz hakkında yorumların sınırlı kaldığını fark ettim.

Bu nedenle ceviz Fernor çeşidi için kaleme alınmış  özel bir yazıya  ihtiyaç olduğunu ve bu yazıyla birlikte sizlerin ceviz çeşitleri Fernor hakkında tecrübelerini de yorumlar kısmında alarak, ülkemiz üreticileri için kalıcı bir kaynak oluşturma gayretimi de yerine getirmiş olacağım.

Fernor Ceviz

Fernor ceviz yazım için ayıracağınız sadece beş dakika ile aşağıdaki ana başlıklara ve satır aralarına serpiştirdiğim hayat kurtaran detaylara ulaşacağınıza  kesin olarak  garanti veriyorum. İşte o maddeler:

  1. Fernor ceviz yetiştiriciliği ve Fernor ceviz iklim isteği üzerine ön değerlendirme,
  2. Fernor ceviz özellikleri ve Fernor ceviz fidan fiyatı hakkında en güncel bilgiler,
  3. Fernor ceviz fidanı tüplü ve mavi sertifikalı Fernor ceviz fidanları ile kurulan bahçelere örnekler,
  4. Fernor ceviz kaç rakımda yetişir?
  5. Fernor ceviz hakkında yorumlar,
  6. Fernor mu Chandler mi? Süper bir Fernor ve Chandler karşılaştırması
  7. Fernor ceviz bahçesi kurulumunda bilmeniz gerekenler,
  8. Fernor ceviz aşı kalemi tedarik noktaları ve Fernor tozlayıcıları hangi çeşitlerdir?
  9. Fernor ceviz verimi yüksek mi? Fernor ceviz ağacı kaç kilo ceviz verir?

Fernor Ceviz Çeşidi

Fernor cinsi ceviz, INRAE/Bordeauz Fransa Ulusal Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ıslah çalışmaları sonucu, 1995 yılında dünyaya tanıtılmıştır.

Fernor ceviz fidanı son yıllarda Türkiye’de  çok tercih edilen  (Howard ceviz, Chandler ceviz gibi) yabancı çeşitlerden biridir.

Fernor, Lara x Franquette ceviz melezidir. Fernor ve Fernette ceviz kardeş olmaları nedeniyle benzer bazı özellikler gösterirler.

Ancak Fernor ve Fernette cevizi birbirinden ayıran  en önemli  özelliklerden biriside Fernor’un kapama bahçelerde ana çeşit olarak kullanılması, Fernette cevizin ise tozlayıcı çeşit olarak tercih edilmesi gösterilebilir.

Fernor denilince aklıma gelen ilk izlenimlerimi de aktardığıma göre, Fernor ceviz çeşidini daha detaylarıyla incelemeye başlayabiliriz.

Fernor Ceviz Yetiştiriciliği

Fernor ceviz iklim isteği açısından değerlendirildiğinde, ülkemizde karasal iklimin yaşandığı ilkbahar geç ve sonbahar ilk (erken) donlarının sıklıkla görüldüğü Doğu Anadolu ve İç Anadolu gibi bölgeler için daha çok önerildiğini söyleyebilirim.

Fernor cinsi ceviz, özellikle yüksek rakımlı alanlarda öne çıkan soğuk iklim cevizidir. Tıpkı Howard ceviz çeşidi gibi. Fernor ceviz çeşidinin yıllık  800-1000 saat  dinlenme süresi (soğuklama) ihtiyacı vardır.

Hazır Fernor ceviz iklim isteğinden bahsederken paylaşmak istedim. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün geliştirdiği yazılım programı ile aklınızdaki tür ve çeşitler için gerekli olan soğuklama sürelerini de linkten öğrenebilirsiniz.

Fernor Ceviz Özellikleri

Fernor Ceviz Özellikleri
Fernor Ceviz Özellikleri

Fernor ceviz özelliği ortalamanın üstünde olan kalburüstü denebilecek bir çeşit. Fernor ceviz ağacı özelliklerinden pek çoğu bu çeşidi ticari olarak değerli kılmıştır. Fernor cevizi ve özellikleri nelermiş gelin birlikte göz atalım:

  1. Fernor ceviz Fransa kökenli bir çeşit olup atası Franquette cevizi, kardeşi ise Fernette ceviz’dir.
  2. Fernor ceviz çeşidi özellikleri deyince ilk olarak Fernor’un ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarından  etkilenmediğini  belirtmek gerekir. Fernor -20/-25 °C’ye kadar dayanabilir.
  3. Fernor cevizin en önemli özelliği ise çok geç uyanması, erken hasat edilmesi ve yapraklarını erken dökmesidir.
  4. Fernor cinsi ceviz geç çiçek açar ve ilk olarak erkek çiçekleri olgunlaşır.
  5. Fernor ceviz fidanı özellikleri arasında Franquette ceviz‘den 2-3 gün önce çiçeklendiği de gösterilebilir.
  6. Fernor ceviz ağacı yarı kuvvetli ve yayvan gelişir.
  7. Fernor ceviz ağaçları  çok verimli  bir çeşittir.
  8. Fernor ceviz yan dal (lateral) verimliliği yüksek olup %90 oranında meyveye yatar. Fernor ceviz ağacı çok meyve verdiği için yavaş gelişir. Bu nedenle bodur ceviz diye de bahsedilir.
  9. Fernor ceviz meyvesi parlak olup, salkımlarda 1, 2, 3, 4 ve 5’li olacak şekilde bulunabilir.
  10. Fernor ceviz meyve iç randıman oranı %49’dur.
  11. Fernor ceviz kabuklu kuru meyve ağırlığı ortalama 12 gr iken, kuru iç ceviz ağırlığı ise ortalama 6 gr’dır.
  12. Fernor ceviz yağ oranı %51, protein oranı %20’dir.
  13. Fernor ceviz meyveleri orta iri – iri kalibre (32-38 mm) denebilecek çaplardadır. Fernor ceviz meyvesi uzun, oval şekilli ve az pürüzlüdür.
  14. Fernor cevizin kabuğu, ceviz içinden kolay ayrılır.
  15. Fernor ceviz meyve içleri açık renklidir ve  albenisi  yüksektir. Yaş ve kuru tüketime uygun olan Fernor ceviz içi lezzetli bir aromaya sahiptir.
  16. Fernor ceviz fidanı; ceviz antraknozu (siyah/kara leke), ceviz bakteriyel yanıklığı ve güneş yanıklığına karşı dayanıklı bir çeşittir.

Fernor Ceviz Fidan Fiyatları

Fernor Ceviz Fidan Fiyatı
Fernor Ceviz Fidan Fiyatı

Fernor ceviz fidanı fiyatı deyince, üreticiler tarafından tüplü Fernor ceviz fidanı fiyatları ile sertifikalı Fernor ceviz fidanı fiyatı hakkında online fiyatlara ihtiyaç duyuluyor.

Öte yandan Fernor ceviz fidanı satışı ve Fernor ceviz fidanı satılık ilanlarına da göz atmak isterseniz HepsiBurada gibi alışveriş sitelerini inceleyebilirsiniz.

Fernor ceviz fiyatı kabuklu kuru meyve olarak toptan 65-75 TL arasında değişmektedir.

Fernor ceviz kilo fiyatı kuru kabuklu olarak toptancı tarafından Chandler cevize göre, 4-5 TL kadar daha yüksek fiyattan satın alındığını da söylemek mümkün. Tabi tüm Türkiye’de böyle midir? bilemiyorum, ancak serbest piyasa.

Bu konuda Fernor cevizin erken hasat edilip, sezon başında yeni mahsul olarak satışa sunulmasının rolü büyük. Ancak Fernor ceviz içinin lezzetli,  kaliteli ve gösterişli  beyaz renkte olmasının; hem tüccarlarda hem de tüketicilerde bıraktığı hissiyatın rolü daha da büyük diye düşünüyorum.

Zira, Fernor ceviz fidanı fiyatları Ankara, Fernor ceviz fidanı Konya, Fernor ceviz fidanı Bursa, Fernor ceviz fidanı Antalya, Fernor ceviz Kayseri gibi bölgesel taleplerde yok değil. Bölgedeki ticari hareketlilik, iklim, rekabet gibi konularda Fernor ceviz fiyatlarında değişiklik oluşturacaktır şüphesiz.

Fernor Cevizi Kaç Rakımda Yetişir?

Fernor ceviz kaç rakımda yetişir? Fernor ceviz rakım üst sınırı var mıdır? Fernor ceviz soğuğa dayanıklı bir çeşittir. Bu özelliği nedeniyle de aynı Howard ceviz fidanı gibi yüksek rakımlara önerilir.

Howard ceviz hangi ceviz fidanına rakip gösteriliyor? Süper özellikleri neler? İşte ayrıntılar!
https://tarimmemleketi.com/howard-ceviz

Fernor ceviz yetiştiriciliği yapılacak alanlar için rakım üst sınırı  1800 metre  verilebilir. Ancak sadece rakıma göre konuşup, Fernor ceviz yetiştiriciliğine başlamak doğru bir yaklaşım değil.

Bugüne kadar  genel olarak  bazı bilgiler zihinlerde sabitlenmiş maalesef. Örneğin, 1000 metre yüksekliğe kadar Chandler ceviz, 1000 metre üzerindeki bölgelere ise Fernor cevizin önerilmesi gibi. Bu durum her zaman böyle değildir.

Fernor Ceviz Hakkında Yorumlar

Fernor ceviz hakkında yorumlar nasıl? Fernor cevizi hakkında bilgi almak istiyorum diyenler! Fernor ceviz yorumları için Fernor ceviz forum sayfası var mı diye araştıranlar! Hiç merak etmeyin. Tek tek bildiklerimi sizler için yorumlayacağım.

Fernor ceviz vejetasyon süresi kısa olan bir çeşittir. Bu nedenle Fernor ceviz meyvelerinin olgunlaşma süresi kısa olduğu için kışları sert geçen karasal iklim koşullarında  ideal  bir çeşittir.

Sizin gibi bende biraz göz gezdirdim internet dünyasındaki yorumlara. Genel olarak gördüğüm ceviz bahçesi kuracak üreticilerin ya da üretici adaylarının kafasının karışık olduğu yönünde. Çünkü Fernor cevizi hakkında bilgi sahibi değiller tam manasıyla ve hangi çeşit ile bahçe tesis edeceklerini pek çoğu bilmiyor.

Kim ne derse o tarafa bir eğilim söz konusu. Bu yanlış bir durum. Kimin ne dediğinden ziyade sizin iklim şartlarınızda en iyi hangi çeşit olur, ticari olarak hangi ceviz çeşidi yüzünüzü güldürür bunu belirlemek önemli olan. İşte burada size iş düşüyor!

İnternet malumunuz bu çağın hazinelerinden biri. İnternette çok fazla fidan satışı yapan firma ve bilgi paylaşımı yapan kişi var. Hangisi size daha sıcak ve güvenilir geldiyse, yaptıkları paylaşımlara göre onlarca ceviz çeşidinin arasından eleme yaparak, kendiniz için seçenekleri sınırlandırın. Ona göre yol haritanızı oluşturun.

Yani demek istediğim ölçün tartın, bilgileri analiz edin ve çeşidinizi kendiniz belirlemeye çalışın. Tabir yerindeyse ağzınız yanmasın. Aklınızda oluşan birkaç ceviz çeşidinin özelliklerini ve bölge koşulları için uygunluğunu bir firmadan ya da yaşadığınız yerde bulunan il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerinden ya da üniversite hocaları ile görüşerek istişare yoluyla ceviz çeşidinizi belirlemeniz son derece akıllıca bir hareket olur.

 Niye mi?  Yanlış ceviz çeşidi ile yetiştiriciliğe başladığınızı genellikle yıllar sonra anlarsınız ve bu durum sizi çok üzer. Cebinizden çıkan onca para, emek ve zaman… çöp olup gidiverir.

Fernor için yıllarca yanlış tozlayıcı önerilmesi ve Fernor tozlayıcısı olarak Fernette ceviz verilmesi nedeniyle, zaman içinde insanların Fernor ceviz çeşidine olan yaklaşımlarının olumsuz etkilendiğini görmek oldukça üzücü bir durum. Bu da Fernor cevizi için acı bir gerçek.

Fernor Mu Chandler Mi?

Fernor mu Chandler mi? Chandler mi Fernor mu? Fernor ve Chandler karşılaştırması yabancı ceviz çeşitleri ile yetiştiricilik yapmaya karar verenlerin aklına takılan en can alıcı soru olsa gerek. Chandler Fernor ceviz için bazı bilindik özellikler karar vermenize yardımcı olacaktır.

Türkiye piyasasında Chandler ceviz fidanından sonra  en çok satılan  ceviz çeşidi Fernor’dur.

Chandler ceviz meyveleri daha iri ve daha ince kabuklu olduğu için Chandler yetiştirilebilen alanlarda Fernor ile yetiştiricilik yapılmasının bir gereği yok.

Fernor meyvelerinin kabukları Chandler cevize göre biraz daha sert olması bir dezavantajdır. Ama Fernor, Franquette cevizin oğlu olduğu için meyveleri çok kaliteli ve gösterişli beyaz renktedir.

En kaliteli meyvelerin sahibi Franquette cevizi incelemek için makaleme bakabilirsiniz!
https://tarimmemleketi.com/franquette-ceviz

Mevsimsel değişiklikler bazı bölgelerde yalancı bahar dediğimiz ilkbaharda görülen gecikmeli donları artırdı. Bu nedenle geç çiçek açması, karasal iklime olan uyumu, vejetasyon süresinin kısa olması, yüksek verim gibi pek çok neden Fernor cevizi vazgeçilmez çeşitler arasında tutuyor.

1000 metre rakımın üzerinde Fernor ceviz dikimi uygundur diye bir genelleme var. Aslında çok doğru değil. Rakımın dışında göz önünde bulundurmanız gereken diğer konular nerede? Bakıyorum piyasada çoğu kişi sadece rakıma göre ceviz alıp ceviz satıyor. Bu tutum  kesinlikle yanlış! 

Şöyle ki 1000 m rakım üzerinde yetişen bir çeşit 1000 m rakımın aşağısında da yetişebilir. Yani yüksek rakımda yetişiyorsa daha düşük rakımda da haydi haydi yetişir. Bu cümleyi  iyi anlayıp iyi analiz  etmemiz gerekir.

Yani demem o ki Konya, Kayseri, Sivas gibi yüksek rakımlarda Fernor ceviz güzel yetişti diye, getirip Antalya da denize yakın alanlarda Fernor dikmek ne kadar akıllıca olur? Olmaz tabi ki de. Çünkü bitkinin soğuklama ihtiyacı karşılanmayacağı için (soğuklama/dinlenme süresi yüksek olan çeşitleri kastediyorum) pek çok sorunu beraberinde getirecektir.

Verim açısından Fernor ve Chandler karşılaştırması yapmaya gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü her iki çeşitte hemen hemen birbirine yakın verim veren cinslerdir. Öyle afaki verimde farklılık var demek güç.

Ancak kuru iç meyve ağırlığının adet bazında ortalama sadece 0,5 gram ile Chandler ceviz çeşidinde daha ağır olduğunu bilmeniz yeterli.

Sonuç olarak verimden ziyade diğer özellikleri göz önünde bulundurup karar vermeniz, kendi koşullarınız ve durumunuz  Chandler Fernor  tercihinizi belirleyici olacak diye düşünüyorum.

Böylece Fernor ceviz mi Chandler mi?, Chandler ceviz mi Fernor mu? kıyaslaması için fikir sahibi olduğunuza inanıyorum.

Fernor Ceviz Fidanı

Fernor ceviz fidanı Fransa başta olmak üzere Türkiye’de de oldukça ilgi gören bir çeşit olmuştur. Yabancı ceviz fidanı Fernor’un, Howard ceviz fidanı gibi karasal iklime sahip Doğu Anadolu ve İç Anadolu gibi bölgelerde dikilmesi daha çok önerilir.

Ülkemizde bugüne kadar tüplü Fernor ceviz fidanı, Fernor ceviz mavi sertifikalı gibi fidanlarla Ankara, Eskişehir, Bursa, Kayseri, Konya, Kırşehir, Erzurum, Kars, Bolu, Kırıkkale, Çankırı, Kastamonu, Bitlis, Bingöl, Antalya, Sivas ve Niğde gibi şehirlerin belli başlı bölgelerinde Fernor ceviz bahçesi kurulumu yapılmış durumda.

Fernor Ceviz Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Aslında Fernor ceviz fidanı ne zaman dikilir? sorusunun yerine ceviz fidanı ne zaman dikilir? diye sormak daha doğru olur. Çünkü çeşitler arasında zaman farklılığı yoktur. Fark sadece dikim yapacağınız fidanın açık köklü mü, tüplü köklü mü olması ile ilgilidir.

Fernor ceviz ne zaman dikilir? diye toparlamam gerekirse açık köklü Fernor ceviz fidanlarının bahçeye dikimi kışın dinlenme evresi olan kasım-nisan ayları arasında yapılabilir. En uygun olanıysa dinlenme evresinin başında araziye dikimin gerçekleştirilmesidir. Tüplü Fernor ceviz fidanı dikimi ise yılın on iki ayı yapılabilir.

Fernor Ceviz Kaça Kaç Dikilir?

Fernor ceviz fidanı  çit şeklinde  dikime uygun olan bir çeşittir. Fernor ceviz fidanı dikim aralığı için karar verirken bu özellik bizim için belirleyici olur. Fernor dikim aralığı sıra arası ve sıra üzeri olacak şekilde 7,5mx3,5m / 7mx4m / 7mx5m / 8mx4m sıklıkla tercih edilen mesafelerdir.

Fernor Aşı Kalemi

Fernor ceviz aşı kalemi alırken güven duyabileceğiniz firmaları tercih edin. Alacağınız kalemin Fernor aşı kalemi olduğundan emin olun. Diğer husus ise satılık Fernor aşı kalemi alırken, kalemlerin kaliteli olmasına özen gösterin.

Fernor Ceviz Ne Zaman Uyanır?

Fernor ve Howard ceviz fidanları yüksek rakımlı alanlara önerilen çeşitlerdir. Fernor ceviz dişi çiçekleri nisan son haftası ile mayıs ayı başında açar. Fernor ceviz ağaçlarının yerli ceviz çeşitlerine göre üç haftaya kadar geç çiçek açtıklarını söylemek mümkün.

Fernor, Chandler cevizden on beş güne kadar geç uyanır. Kasım ayının başlarında Fernor’un yeni sürgün dalları kapanır. Bu nedenle Fernor sonbahar geç donlarından etkilenmez. Fernor, Chandler cevize göre  daha erken  uykuya geçer.

Fernor Tozlayıcıları

Fernor tozlayıcıları olarak piyasada farklı farklı çeşitler tavsiye edilebiliyor. Fernor tozlayıcısı denilince genellikle Fernette ceviz fidanından bahsedilir. Fakat, bu bilginin doğru olmadığına daha önce değinmiştim.

Detayları merak edenler Fernette ceviz başlıklı makaleme bakıp konuyu netleştirebilirler!
https://tarimmemleketi.com/fernette-ceviz

Halen, özellikle Fernor ceviz fidanı satışı yapan firmaların pek çoğunun web sitesinde Fernor ceviz tozlayıcısı olarak, Fernette ceviz çeşidinden bahsedilmesi çok ilginç.

 Neden mi?  Çünkü Fernor, Fernette ve Franquette ceviz aynı kökenden geldikleri için hemen hemen eş zamanlarda toz almaya başlarlar.

Fernor tozlayıcısı olarak öne çıkan birkaç çeşit var. Bunlardan en önemlisi ise Ronde’dir. Fernor için Ronde ceviz çeşidinin tozlayıcı olarak kullanılması yeterli olacaktır.

Fernor ceviz bahçelerinde 100 ağaçtan 6-10 tanesinin Fernor tozlayıcısı Ronde olması kâfidir.

Fernor tozlayıcı özelliğinden yararlanmak suretiyle Chandler ceviz bahçelerinde tozlayıcı çeşit olarak da kullanılabilir. Az meyve veren tozlayıcı çeşitler yerine yüksek verimli Fernor’u kullanarak Chandler ceviz bahçelerinden daha yüksek karlılık sağlanabilir.

 DİPNOT:  Tozlayıcı amacıyla dikilebilecek diğer yabancı cevizlerin, seçilecek ana çeşide göre Pedro cevizRonde ceviz, Fernette ceviz ve Franquette ceviz gibi çeşitler olabileceğini bir kez daha hatırlatmakta yarar var.

Fernor Ceviz Kaç Yılda Meyve Verir?

Fernor ceviz ne zaman meyve verir? Tüplü aşılı Fernor ceviz fidanı dikildiği ilk yıl meyve vermeye başlar. Ancak fidanın kendini toplayıp gelişimini kuvvetlendirmesi için verdiği meyveler  dikkatli bir şekilde  koparılır.

Fernor ceviz kaç yılda meyve verir? Çit şeklinde dikilen yan dal verimliliği yüksek Fernor gibi çeşitlerde ağacı dördüncü yıl verime yatırmak gerekir. Yani üçüncü yıldan itibaren kayda değer meyve oluşmaya başlar ağaçta ve geçen her yıl ile birlikte meyve oluşumu da artar.

Fernor Ceviz Bakımı

Fernor ceviz fidanı bakımı üzerine Fernor ceviz gübreleme, budama, sulama, ilaçlama gibi kültürel işlemler hakkında internette ceviz Fernor video çekimleriyle bilgi paylaşımları yapılmış durumda.

Budama önemli ve bilgi gerektiren bir konu. Budama ile ağaçlar gençleştirilir ve meyve kalibresi yükseltilmeye çalışılır. Haliyle iyi bir budamayla Fernor ceviz ağacı verimi de artırılmış olur.

Sert veya serte yakın yapılan Fernor ceviz budaması ağaçta meyve adedini düşürürken meyve kalibresini de artırır. Doğal olarak daha iri, albenisi yüksek meyvelerde daha kolay ve daha yüksek fiyatlarla satılır. Totalde meyve adedinde azalma olsa da irileşen meyveler sayesinde toplam alınacak verimde (kg olarak)  kesinlikle  düşüş olmaz.

Fernor Ceviz Hasat Zamanı

Fernor ceviz hasat zamanı rakıma göre değişir. Genellikle hasat eylül ayı ortalarında başlar. Fernor ceviz hasadı Chandler cevize göre yaklaşık iki hafta kadar önce gerçekleşir.

Fernor ceviz yetiştiriciliğinde hasadın erken yapılmasına bağlı olarak piyasaya daha önce ürün sürülüp, karlılık artırılır.

Fernor Ceviz Verimi

Fernor Ceviz Verimi
Fernor Ceviz Verimi

Fernor ceviz verimi yüksek bir çeşittir. Fernor cevizinin verimi hem yan dallarda hem de iç dallarda oldukça güçlüdür.

Fernor ceviz bahçelerinden yüksek verim alabilmenin temelde 2 altın kuralı olduğunu söylemek mümkün. Birincisi uygun tozlayıcı seçimi, ikincisi ise yıllık bakım işlerinin muntazam yapılması olacaktır. Bu iki altın kuralla birlikte Fernor ceviz fidanı verimi maksimum seviyelere getirilebilir.

Çünkü, yan dal verimliliği yüksek olan çeşitlerde düşük verim almak  imkansız  gibi bir şey.

Üreticilerden ceviz Fernor verimi düşük kalmış olan varsa şayet, yetiştiricinin kendisinden kaynaklanan eksik bilgi ve teknikler veya en uygun zamanı dışında kültürel işlemleri yapması kuvvetli ihtimal olarak düşünüyorum.

Gelelim bana çok sorulan hayati sorulara. Fernor ceviz kaç kg verir? Fernor ceviz verimi ne kadar?

Bakımları iyi yapılmış kapama ceviz bahçesinden ağaç başına ortalama aşağıdaki verimleri almak mümkün.

 FERNOR CEVİZ VERİM TABLOSU 
 Ağaç Yaşı   Ortalama Verim 
7 yaşında Fernor ceviz verimi 20-23 kg
13 yaşında Fernor ceviz verimi 47-55 kg

(Fernor ceviz verim tablosu)

Sonuç olarak, ceviz yetiştiriciliğini ticari olarak değerlendirmek isteyen üreticiler özellikle yüksek ve soğuk bölgelerde tercihini Fernor cevizden yana kullanmalıdır. Fernor ceviz, uygun iklim koşullarına göre daha yüksek ya da daha alçak alanlarda da yetiştirilebilir.

Diğer ceviz fidanı çeşitleri için tarimmemleketi.com ana sayfasına bakabilirsiniz.

# İlginizi Çekebilir

Pedro Ceviz Howard Ceviz Kara Ceviz Ceviz Ağacı Sülfür

9 YORUM

  1. Merhaba. Ankara Ayaş Şeyh Muhittin’e ceviz dikmek istiyorum ama işi bilmiyorum. Yeri aldım hangi cins ceviz dikmem lazım ve anahtar teslim siz yapıyor musunuz.

    • Merhaba. Chandler ve Fernor çeşitlerini düşünebilirsiniz. Arazinin özel koşullarını da bilmekte yarar var. Çevre koşullarına göre çeşit belirlemek çok daha doğru bir karar olur. Anahtar teslim proje almıyorum maalesef, çok yoğun olduğum için yetişemiyorum. Bursa’da İbrahim Balkal diye bir arkadaş var. Kendisi istediğiniz şekilde bahçe kurulumu sağlıyor. Kendisiyle konu hakkında görüşmeniz halinde sizin için çözüm sunacaktır.

  2. Merhaba. Hocam ben Van da 500 Fernor ceviz diktim geçen sene. bu sene büyütmek istedim bahçeyi fakat fazla bilgim olmadığı için bana Fernor kalitesi kötü zamanla aşı yerinde kırılacak verim düşecek tane boyutlar küçük dediler kafam çok karışık. bu sene de dikecektim şimdi dikip dikmeme arası kararsızım lütfen bana yardımcı olur musunuz?

    • Merhaba hocam. Fernor ceviz kalitesinin kötü olduğunu söylemek doğru değil. Bir yerde ceviz bahçesi kurarken bölgenin iklim koşullarına göre çeşit belirlenir. Yani bölgenin yaklaşık olarak ilkbahar geç donları ve sonbahar erken donlarına yakalandığı tarih en büyük kriterlerden biri. Bu iki tarih arasında sağ salim sezonu kapatabileceğiniz çeşit belirlemek önemli olan. Bu arada ülkemizde ortalama her on yılda bir dona yakalanmanız oldukça normal, doğa kanunlarına göre bahsettiğim aralıkta her yetiştirici dona yakalanır.

      Elbette Fernor’dan daha büyük boyutta olan çeşitler yok değil. Örneğin: Chandler ceviz. İklim şartlarınız el veriyorsa neden olmasın! Piyasanın bilinen en iri çeşidi.

      Diğer bir husus aşı konusu. sağlam yapılan aşıda kırılmanın olması mümkün değil. yani aşı yapanın el becerisi çok önemli. fidan dikilirken aşı yönünün güneye doğru getirilmesi gibi bir çok hayati kriter var. ayrıca güzel bir şekil verilmeli ağaca, budama da çok önemli. ağacın gelişimi tek yönlü yani aynı yönde dallar büyürse ağırlık tek tarafta olacaktır. Yetiştiricilikte tek doğru olmaz, bir çok değişkeni göz önüne alıp en ideal olana göre ilerlenilir. Saydığım bir çok hususa dikkat edilmemişse hangi çeşidi dikerseniz dikin aynı sorunlar yaşanacaktır.

      Daha önce yazdığım Chandler ceviz ve Howard ceviz yazılarını okumanız karar vermeniz adına size yol gösterecektir.

  3. Merhaba Levent Bey. Yazınız başlangıç seviyesi için güzel, katkınız için teşekkür ederim. Bu işe gönül veren ve verecek diğer çiftçilerimizi de yönlendirmek adına, yazınıza uygun toprak özelliklerini (en azından olmaması gerekenleri), ağaç yaş olarak gübreleme ve sulama ihtiyacını (en azından makro elementler için) ve hastalık zararlılarını da eklerseniz çok daha faydalı olacaktır.

    Ayrıca Ankara’da bahçe kurmak isteyen bir okurunuza cevabınızda Fernor ile birlikte Chandler da tavsiye etmişsiniz. Chandler Nisan ortası çiçeklenmeye başladığı için İç Anadolu bölgesinde ilk bahar geç donlarında (Nisan sonu) donmasa dahi çiçeklerini dökecektir ve dolayısıyla verim alamayacaktır. Bir de Fernor maalesef sonbahar erken donlarından da etkilenmektedir.

    Özellikle İç Anadolu bölgesi için konuşacak olursak Fernor da Ağustosta suyu kesmek fide büyütme aşamasında kurumalara daha sonraki zamanlarda meyve içi dolumunu olumsuz etkilemekte, kesmeyince de zaten Mayıs sonu vejetasyona başlayan Fernor gelişmeye devam etmek istemekte ve bu sefer de sonbahar erken donlarına yeşil olarak yakalanmakta ve dolayısıyla ya kurumakta veya verim kaybı oluşmaktadır.

    Ama tüm bu olumsuzluklara rağmen Fernor İç Anadolu için uygun bir ceviz türüdür ve yetiştiriciler için benim nacizane tavsiyem, kazık kökü kesilerek hem iklim hem toprak değişikliği stresine giren ve çoğu zaman fidan yetiştirme aşamasında kuruyup giden aşılı fideler almak yerine bu işe gönül veren çiftçilerimiz tohumdan anaç yapıp bu anaçlar geliştikten sonra Fernor (kalem veya göz) aşı yaparak bahçe kurmalarıdır.

    İlk başta aşılı fideye göre zaman kaybı olacaksa da, çöğürler çabuk geliştiği, kazık kökü kesilmediği ve o tabiatta yetiştiği için, aşı sonrası ileriki yıllarda aradaki farkı hızla kapatacaktır, hem güçlü hem de verimli bir ağaç olacaktır. Saygılarımla, hoş ve sağlıcakla kalın.

    • Mehmet Bey merhaba. Tüm konularda yazıya başlamadan önce insanların ilgili konuda internetten yaptıkları aylık aramaları ve konuya dahil olabilecek anahtar kelimeleri tek tek belirleyip yazımı bu çerçevede kaleme alıyorum.

      Eksik olarak değerlendirdiğiniz alt başlıklar hakkında insanların internet üzerinden hiç bir arama yapmadıkları raporlarla ortada. Diğer husus ise hem bu yazı hem de Chandler ceviz ile ilgili yazım ortalamanın çok üzerinde uzun olduğu için insanların okuyabileceği zaman diliminde noktalamak istedim.

      Bir başka konu ise şehire göre çeşit önerilmesi. Gerek yazılarımda gerek yorumlara verdiğim cevaplarda sadece rakım kıstas olamayacağını, bölgenin özel koşullarını bilmek gerektiğini defaatle tekrarladım. Konya özelini bildiğim için Konya üzerinden örnek vermek istiyorum.

      Konya’nın Akşehir ilçesinde dikilmesi uygun olan bir çeşit, Konya’nın Taşkent, Hadim ve Bozkır gibi ilçelerinde uygun olmayabilir. Aynı şehir ama iklim yapıları farklı. O nedenle detaylara özellikle vurgu yaparak kapama bahçe kurarken bir çok ince nüansı göz önünde bulundurun diye tek tek açıklıyorum. Kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim.

  4. Merhabalar değerli açıklamalarınız için teşekkürler ediyorum, 2023 yılı mart ayı başlarında Akşehir’de 120 adet üzerinde fernor cevizi diktim, eylül ayının 20 si oldu bu ağaçların suyunu kesmeli miyim kesmez isem hala büyüme ye devam eder mi? taze sürgünlerin kazıklaşıp kış soğuklarına dayanması için daha mı erken kesmeli idim, veya su verirsem ağaçlara zarar olur mu? aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederim, açıklamalarınız sonunda acaba yanlış seçim mi yaptım diye düşündüm acaba Çetnır mı dikmeli idim diye tereddütlere girdim. selam ve saygılarla hoşça kalınız.

  5. Merhaba Muammer Bey. Vejetasyon süresi uzun olan ya da hasat tarihi geç denebilecek çeşitleri sonbahar erken donlarından koruyabilmek için sulama ve gübrelemeyi erken kesmekte yarar var. Çünkü tüm ceviz ağaçları gençken yani ilk beş yıl uykuya geç girer.

Yorum Yap

Yorum Bölümünü Boş Bırakamazsınız!
Adınızı Yazdığınızdan Emin Olun!