
Franquette Ceviz
Franquette ceviz fidanını yeni mi duydunuz? Franquette cevizi, tozlayıcı olarak kullanmayı mı düşünüyorsunuz? Yoksa Franquette ceviz özelliklerini merak edenlerden misiniz? Öyleyse eğer, tam olarak olması gereken yerdesiniz.
Franquette ceviz 1800’lü yılların başında keşfedilen Fransa orjinli bir çeşittir. Franquette cevizi geçmiş yıllarda Kaliforniya’da yaygın olarak yetiştirilmiştir.
Eski bir Fransız çeşidi olan Franquette ceviz fidanı günümüzde Avrupa’nın bazı ülkelerinde kapama bahçelerde (Howard ceviz, Fernor ceviz, Chandler ceviz vs. gibi) halen tercih edilmektedir.
Franquette Ceviz Yetiştiriciliği
Franquette ceviz yetiştiriciliği Türkiye’de çok yaygın değil. Franquette ceviz daha çok Hartley ve Chandler ceviz çeşitleri için tozlayıcı olarak tercih edilmektedir.
Franquette ceviz; tozlayıcı göreviyle sekiz, dokuz veya on adet Chandler ceviz fidanı olan alana, bir tane dikilerek kullanılmaktadır. Yani tozlayıcı çeşit oranı 1/8, 1/9 veya 1/10 dur.
Franquette Ceviz Özellikleri Nelerdir?

Franquette ceviz fidanı özelliklerinden bazılarıyla öne çıkan bir çeşittir. Ben ise size Franquette ceviz özelliklerini biraz daha ayrıntıya girerek aşağıdaki gibi aktarmaya çalıştım:
- Franquette ceviz ağacında dikine büyüme baskın olarak gözlemlenir.
- Franquette ceviz ağacı orta veya kuvvetli gelişen çeşitlerden (Fernor ceviz, Pedro ceviz gibi) biri olduğu için geniş aralıklarla dikilir. Franquette ceviz fidanı dikim aralığı sıra arası ve sıra üzeri olacak şekilde 8mx6m ideal mesafelerdir.
- Franquette ceviz ağaçlarında yan dal verimliliği düşüktür.
- Franquette cevizi değerli kılan en önemli özellik iç ceviz kalitesinin çok yüksek olmasıdır.
- Franquette ceviz fidanı ilkbahar geç donlarının yaygın olduğu yerlerde ve yağmurlu gün sayısının çok olduğu bölgelerde tercih edilir.
- Franquette ceviz ağacı Chandler ceviz çeşidinden iki hafta kadar sonra, yerli ceviz çeşitlerinden ise yaklaşık dört hafta sonra uyanmaya başlar.
- Geç uyanan bir çeşit olan Franquette cevizinin, erkek çiçekleri, dişi çiçeklere göre daha önce olgunlaşır.
- Franquette ceviz fidanı kabuk rengi çok açık olan küçük meyveli bir çeşittir.
- Kabuk yapışması orta olan Franquette cevizin meyve iç randıman oranı %47 civarındadır.
- Franquette ceviz kuru kabuklu meyve ağırlığı ortalama 12 gr iken meyve iç ağırlığı ise 5,3 gr’dır.
- Geç olgunlaşan Franquette ceviz meyveleri ince kabuklu olup, yaş ve kuru tüketilebilir.
- Kabuğundan kolay ayrılan Franquette cevizin meyve iç rengi beyaz olup, oldukça kaliteli ve lezzetlidir.
- Franquette ceviz ağacı tozlayıcı özelliğinden dolayı genellikle iyi bir tozlayıcı olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle kapama bahçe olarak üretime geçilmesi önerilmez.
- Franquette ceviz ile 1000-1100 metre rakıma kadar dikim yapılabilir.
- Franquette ceviz ağacı soğuk bölgeler için önerilir. Dinlenme döneminde -9°C /-11°C aralığında zarar görmeyebilirler. Ancak daha düşük derecelerde zarar kaçınılmaz olup, dal uçlarından itibaren kurumalar kendini gösterecektir.
- Franquette ceviz bazı özellikleri ile Chandler cevize benzer. Ceviz Franquette, Chandler gibi ilkbahar geç donlarından etkilenmez.
- Geç yapraklanması nedeniyle Chandler çeşidine tozlayıcı olarak kullanılır. Franquette ceviz fidanın özellikleri, döllediği Chandler ceviz ağacının verimini daha da artırmaktadır.
- Franquette ceviz meyvesi parlak ve diğer çeşitlere nazaran biraz daha uzuncadır. Franquette ceviz ağacında meyveler 2’li veya 3’lü tutunur.
- Franquette cevizin dinlenme süresi uzun olup, ilkbaharda geç uyanır. Haliyle ilkbahar geç donlarına karşı dayanıklıdır.
- Franquette cevizi için soğuklama gereksinimi (7,2°C’nin altında geçen zaman), 1500 saat olarak tespit edilmiştir.
Franquette Ceviz Fidanı Satışı ve Fiyatı

Bugünkü Franquette ceviz fidanı fiyatı için Franquette ceviz fidanı satışı yapan bazı e-ticaret sitelerine göz atmanız yeterli olacaktır. Örneğin, HepsiBurada üzerinden yapacağınız incelemelerle güncel ve en uygun Franquette ceviz fidanı fiyatlarına ulaşabilirsiniz.
Franquette Ceviz Tozlayıcısı
Franquette ceviz tozlayıcısı, Chandler ve Pedro ceviz çeşitleridir. Öte yandan Franquette ceviz, Hartley ve Chandler ceviz çeşitlerinin tozlayıcısı olduğu halde meyve veren bir çeşittir. Franquette ceviz ağacı kısmen kendine verimlidir.
Franquette Cevizi Nasıl Budanır?
Franquette cevizi nasıl budanır? diye soranlar için kısaca cevap vermem gerekirse, Franquette ceviz ağacı gibi yan dallarda meyve verme eğilimi düşük olan çeşitlerde uç alımından uzak durulmalıdır. Bunun yerine, birbirine rakip olan dalların seyreltilmesi daha yerinde bir karar olacaktır.
Burada çok kısa değindim Franquette cevizi nasıl budanır? diye. Biliyorsunuz budama son derece detayları olan ve uzmanlık gerektiren bir konu. Bu ayrıntıyı hiç bir zaman aklınızdan çıkarmayın!
Franquette Ceviz Verimi

Franquette ceviz fidanı verimi kısmen düşük olması nedeniyle çok tercih edilen bir çeşit değildir. Bu nedenle Franquette ceviz verimi ile değil tozlayıcılık gibi başka özellikleri ile markalaşan bir çeşittir.
Son söz olarak, tozlayıcı amacıyla dikilebilecek diğer yabancı cevizlerin, seçilecek ana çeşide göre Pedro ceviz, Fernette ceviz ve Ronde ceviz gibi çeşitler olabileceğini hatırlatarak yazımı noktalıyorum.
Umarım, makalem sizin için yararlı olmuştur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal alanlarda paylaşarak gösterebilirsiniz.
Büyük harflerle FRANQUETTE, küçük harflerle franquette diye yazılır ve frankette diye okunur. Türkiye de ise genel anlamda franket diye telaffuz edilir.
Çok iyi yaaaa
Bahçemde beş tane ceviz agacim var. Yaşlarını bilmiyorum ama oldukça kalın gövdeleri var. Çok az ceviz veriyorlar, yazilarinizdan anladığım kadarıyla tozlayıcı çeşide ihtiyaç var. Ağaçlarımın hangi çeşit olduğunu nasıl öğrenebilirim? Uygun tozlayıcı seçmek için size sormak istedim.
Ağaca bakarak ceviz tespiti imkansız Ahmet Bey. Hiç bir uzman ya da teknik elaman ceviz ağacınız şu çeşit diyemez. Ağaçlarınız yaşlı ve gelişimi güzel anladığım kadarıyla. O yüzden bölgenizde yetiştirilmesi uygun olan bir çeşit belirleyip ağaçlarınıza aşı yapabilirsiniz. Yapacağınız aşı sonrası da yeni çeşidinize uygun tozlayıcı çeşit dikerek arzuladığınız verime ulaşmanız kolaylaşacaktır.
Ancak, verimin az olmasında tozlayıcı çeşitle birlikte sulama, gübreleme, budama, çeşit özelliği gibi bir çok değişken var. Bu hususları da göz önünde bulundurup değerlendirmenizde yarar var.