Franquette Ceviz Fidanı: Öyle Bir Özelliği Var Ki! (Çok Etkili)

3
Franquette Ceviz
Franquette Ceviz

Franquette ceviz fidanını yeni mi duydunuz? Franquette cevizi, tozlayıcı olarak kullanmayı mı düşünüyorsunuz?

Yoksa Franquette ceviz özelliklerini merak edenlerden misiniz? Öyleyse eğer,  tam olarak  olması gereken yerdesiniz.

Zaman ayırıp alt satırları okumanız halinde Franquette Ceviz Yetiştiriciliği, Franquette Ceviz Fidanı Özellikleri, Güncel Franquette Ceviz Fidanı Fiyatı, Franquette Ceviz Ağacına Dair Detaylar, Franquette Cevizi Nasıl Budanır? Franquette Ceviz Verimi gibi pek çok konu hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Franquette Ceviz

Franquette ceviz meyveleri küçük, kaliteli ve lezzetli olan bir çeşittir. Franquette cevizin meyve iç randıman oranı yaklaşık %47‘dir.

Franquette ceviz kuru kabuklu meyve ağırlığı ortalama 12 gram iken, meyve iç ağırlığı ise 5,3 gramdır.

Franquette ceviz, kabuk rengi çok açık olan meyvelere sahiptir. Franquette cevizin  ince kabuklu  meyveleri yaş ve kuru tüketime uygun olup, meyve iç rengi ise beyazdır.

Kabuk yapışması orta olan Franquette cevizin meyveleri kabuğundan kolay ayrılır. Franquette ceviz meyvelerinin olgunlaşması geçtir.

Fernette ceviz yetiştiriciliği
https://tarimmemleketi.com/fernette-ceviz

Franquette ceviz meyvesi parlak ve diğer çeşitlere nazaran biraz daha uzuncadır. Franquette ceviz ağacında meyveler 2’li veya 3’lü tutunur.

Franquette ceviz ağacı kısmen kendine verimlidir. Diğer yandan Franquette cevizin yan dal verimliliği de düşüktür.

Franquette Ceviz Yetiştiriciliği

Franquette ceviz yetiştiriciliği, 1800’lü yılların başında keşfedilmesiyle başlamıştır. Franquette ceviz Fransa orjinli bir çeşittir.

Franquette cevizi geçmiş yıllarda Kaliforniya’da yaygın olarak yetiştirilmiştir.

Franquette ceviz fidanı günümüzde Avrupa’nın bazı ülkelerinde kapama bahçelerde (Howard ceviz, Fernor ceviz, Chandler ceviz vs. gibi) halen tercih edilmektedir.

Franquette ceviz yetiştiriciliği Türkiye’de çok yaygın değildir. Yani Franquette ceviz, kapama bahçe kurulumunda tercih edilen ana çeşitler arasında gösterilmez.

Franquette ceviz, daha çok Hartley ve Chandler ceviz çeşitleri için  tozlayıcı  olarak tercih edilmektedir. Yani Franquette ceviz ağaçlarının tozlayıcı çeşit özelliği, diğer özelliklerine göre çok daha etkilidir.

Franquette’in geç yapraklanması tozlayıcı olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Franquette cevizin özellikleri, döllediği ceviz ağaçlarının verimini daha da artırmaktadır.

Franquette ceviz; tozlayıcı göreviyle sekiz, dokuz veya on adet Chandler ceviz fidanı olan alana, bir tane dikilerek kullanılmaktadır. Yani tozlayıcı çeşit oranı 1/8, 1/9 veya 1/10 dur.

Franquette Ceviz Özellikleri Nelerdir?

Franquette ceviz fidanı özelliklerinden bazılarıyla  öne çıkan  bir çeşittir. Ben ise size Franquette ceviz özelliklerini biraz daha ayrıntıya girerek aşağıdaki gibi aktarmaya çalıştım:

  1. Franquette ceviz meyveleri her ne kadar küçük olsa da iç ceviz kaliteleri  oldukça  yüksektir.
  2. Franquette ceviz ağacında dikine büyüme baskın olarak gözlemlenir.
  3. Franquette ceviz ağacı orta veya kuvvetli gelişen çeşitlerden (Fernor ceviz, Pedro ceviz gibi) biri olduğu için geniş aralıklarla dikilir.
  4. Franquette ceviz fidanı dikim aralığı sıra arası ve sıra üzeri olacak şekilde 8mx6m ideal mesafelerdir.
  5. Franquette ceviz ağacı Chandler ceviz çeşidinden iki hafta kadar sonra, yerli ceviz çeşitlerinden ise yaklaşık dört hafta sonra uyanmaya başlar.
  6. Franquette cevizin dinlenme süresi uzun olduğu için, ilkbaharda  geç uyanır.  Haliyle ilkbahar geç donlarına karşı dayanıklıdır.
  7. Franquette cevizin, erkek çiçekleri dişi çiçeklere göre daha önce olgunlaşır.
  8. Franquette ceviz fidanı ilkbahar geç donlarının yaygın olduğu yerler ile yağmurlu gün sayısının çok olduğu bölgelerde tercih edilir.
  9. Franquette ceviz ağaçları dinlenme döneminde -9°C/-11°C aralığında zarar görmeyebilirler. Ancak daha düşük derecelerde zarar kaçınılmaz olup, dal uçlarından itibaren kurumalar kendini gösterecektir.
  10. Franquette ceviz ile  1000-1100 metre  rakıma kadar dikim yapılabilir.
  11. Franquette cevizi için soğuklama gereksinimi (7,2°C’nin altında geçen zaman), 1500 saat olarak tespit edilmiştir.

Franquette Ceviz Fidanı Satışı ve Fiyatı

Franquette ceviz fidanı fiyatı için Franquette ceviz fidanı satışı yapan bazı e-ticaret sitelerine göz atmanız yeterli olacaktır.

Örneğin, HepsiBurada üzerinden yapacağınız incelemelerle  güncel ve en uygun  Franquette ceviz fidanı fiyatlarına ulaşabilirsiniz.

Franquette Ceviz Tozlayıcısı

Franquette ceviz tozlayıcısı, Chandler ve Pedro ceviz çeşitleridir.

Franquette Cevizi Nasıl Budanır?

Franquette cevizi nasıl budanır? diye soranlar için kısaca cevap vermem gerekirse, Franquette ceviz ağacı gibi yan dallarda meyve verme eğilimi düşük olan çeşitlerde uç alımından uzak durulmalıdır.

Bunun yerine, birbirine rakip olan dalların seyreltilmesi daha yerinde bir karar olacaktır.

Burada çok kısa değindim Franquette cevizi nasıl budanır? diye. Biliyorsunuz budama son derece detayları olan ve  uzmanlık gerektiren  bir konu. Bu ayrıntıyı hiç bir zaman aklınızdan çıkarmayın!

Franquette Ceviz Verimi

Franquette ceviz fidanı verimi kısmen düşük olması nedeniyle çok tercih edilen bir çeşit değildir. Bu nedenle Franquette ceviz verimi ile değil, tozlayıcılık gibi çok daha etkili başka özellikleriyle markalaşan bir çeşittir.

Son söz olarak, tozlayıcı amacıyla dikilebilecek diğer yabancı cevizlerin, seçilecek ana çeşide göre Pedro ceviz, Fernette ceviz ve Ronde ceviz fidanı gibi çeşitler olabileceğini hatırlatarak yazımı noktalıyorum.

Güncel ceviz çeşitleri için tarimmemleketi.com ana sayfasına bakabilirsiniz.

# İlginizi Çekebilir

Fernette Ceviz Ceviz Ağacı Sülfür Kara Ceviz Pedro Ceviz

3 YORUM

  1. Merhabalar, Erzincan merkezde yaptığımız bahçeye tecrübe etmek adına hemen hemen her cins ceviz ağacından diktim. 5. yılın sonunda Franquette gizli bir maden gibi müthiş verime yattı. İnternette bilgisiz insanların yaydığı kirli bilgilere aldırış etmeyin. Bu cinsi hem tozlayıcı hem de don riskinin yüksek olduğu bölgelerde üretim amacı ile tecrübelerime istinaden tavsiye ederim. Bereketli üretimler.

  2. İyi günler. Kayseri Eğim köyünde ceviz dikmek istiyoruz, rakım 1200 civarı orda hangi cevizi önerirsiniz? fidanları nerden buluruz?

  3. Yaşar Bey merhaba. Bölgenin özel koşullarını bilmemekle beraber rakıma göre çeşit tavsiyesinde bulunmam gerekirse, bahsettiğiniz rakım aralığı için https://tarimmemleketi.com/fernor-ceviz ve https://tarimmemleketi.com/howard-ceviz fidanları önerilebilir.

    Kapama bahçe kuracağınız yeri çok yönlü değerlendirerek yetiştiriciliğe başlamakta yarar var. İncelediğim tüm ceviz çeşitlerini boş zamanınızda okumanız halinde bir çok soruya cevap bulacağınıza garanti verebilirim.

    Fidan temini noktasında ise internetten yararlanabilirsiniz. İzmir Ödemiş, Balıkesir Bandırma ve Bursa İnegöl ilçelerinde kendini ispatlamış bir çok fidancı bulabilirsiniz. İnegöl de İbrahim Balkal kardeşim ile irtibata geçip hem fidan hem de teknik destek anlamında her açıdan yardım alabilirsiniz, gerçekten çok bilgili bir arkadaşımız.

Yorum Yap

Yorum Bölümünü Boş Bırakamazsınız!
Adınızı Yazdığınızdan Emin Olun!