Howard Ceviz Fidanı ve Süper Özellikleri

Howard Ceviz
Howard Ceviz

Howard ceviz hakkında her şeye ulaşabileceğim özel bir kaynağa ihtiyacım var diyorsanız şunu baştan söylemeliyim ki kesinlikle doğru adrestesiniz.

Amerika orjinli Howard cevizini tüm yönleriyle anlattığım yazımı okuyarak bu anlamda  en iyi  başlangıcı yapmış olacaksınız.

İşinizi kolaylaştıracak büyük ipuçlarına hazırsanız detaylara geçebiliriz o zaman!

Howard Ceviz

Howard ceviz denizden 1400 metre yüksekliğe kadar dikilebilir. Fakat yetiştiricilikte sadece yükseltiyi dikkate almak doğru olmaz. Don çukuru gibi birçok çevresel etken de göz önünde bulundurulmalıdır.

Howard cevizin karasal, vejetasyon süresi kısa olan iklimlerde yani yüksek rakımlı soğuk bölgelerde adaptasyonu daha iyidir.

Küçük ya da orta irilikte gelişen Howard ceviz fidanları sık çit ve duvar şekli dikime çok uygundur. Bu durum verim açısından dezavantaj olsa da bahçe kurulumu açısından büyük bir  avantaj  sağlayacaktır.

Yarı dik gelişen Howard ceviz ağaçları 3 ile 5 metre arasında değişen taç yapıları sayesinde iyi bir budama planlamasıyla küçük alanlara maksimum sayıda dikilebilirler.

Howard yan dal verimliliği yüksek bir çeşittir ve %80-90 oranında meyveye yatar. Yan dallarda çok çatallanma görülür.

Çatal şeklinde görünen dalların taç içinde kalan kısmı budama mevsiminde budanır. Kalması gereken dal ise dışa doğru yatay gelişim gösteren kısımdır.

Chandler (Çetnır) cevizin kardeşi olarak bilinen ve Çetnıra rakip gösterilen Howard (Havırt) aynı zamanda Pedro cevizinin de melezidir.

En temel bilgileri de verdiğime göre biraz daha ayrıntılara değinmeye başlayabiliriz!

Howard Ceviz Özellikleri

Howard cevizi cazip kılan özellikleri elbette hep var olmuştur. O çok merak edilen Howard cevizin özellikleri şöyle sıralanabilir:

– Kendi kendini tozlama konusunda diğer ceviz çeşitlerine göre daha başarılı bir çeşittir.

– Howard tozlayıcıları olarak Cisco, Franquette, Fernor ve Fernette çeşitleri tavsiye edilir.

– Howard ağaçlarının soğuklama ihtiyacı 700 ile 1000 saat arasında değişmektedir.

– Meyveleri kaliteli, açık renkli, yuvarlak ve dört köşelidir. Öte yandan meyveleri Çetnır’a göre daha küçük ve daha fazla aromaya sahiptir.

– Meyve iç randıman oranı %49’dur. Howard ceviz kabuksuz meyve ağırlığı yaklaşık 6 gram, kuru kabuklu ortalama ağırlığı da 12,5 gram civarındadır.

– Meyve kabuğu Çetnır’dan daha kalın olduğundan Chandler kadar yüksek iç ceviz verimine sahip değildir.

– Howard ile Chandler ceviz uyanma zamanının hemen hemen aynı olduğunu söyleyebilirim. Howard ceviz yerli çeşitlere göre 10-15 gün daha geç uyanır.

Howard ceviz fidanı ile kurulacak kapama bahçeleri için dikim aralıkları sıra arası ve sıra üzeri olacak şekilde aşağıdaki gibi tercih edilebilir.

[6mx4m] – [6mx4,5m] – [7mx5m] – [7,5mx3,5m] – [8mx4m]

Açık köklü fidanların bahçeye dikimi kışın dinlenme evresi olan kasım-nisan ayları arasında yapılabilir.

En ideali ise dinlenme evresinin başında araziye dikimin gerçekleştirilmesi olacaktır. Tüplü köklü Howard fidanların dikimi ise yılın on iki ayı yapılabilir.

 UYARI:  Çeşit ayrımı yapmaksızın ceviz fidanı dikilecek bahçeye ideal meyve tutumunu yakalamak için en az iki veya daha fazla farklı ceviz çeşidi dikilmesi önerilir.

Gelelim belki de en önemli konumuz olan verime!

Howard cevizin hasat zamanı Chandler çeşidine göre 15 güne kadar daha erken gelmektedir. Bu sürede İç Anadolu gibi sonbahar erken donlarının daha erken tarihlerde geldiği bölgelerde büyük avantaj sağlayacaktır.

Howard bahçesinde ağaç üzerindeki meyvelerin %60-70’lik kısmı çatladığında hasada başlayabilirsiniz. Yalnız bu durumun istisnası var!

Serin, nemli ve sahil memleketlerinde yeşil etli kabuk (kal) çatlaması ile ceviz içinin olgunlaşması aynı döneme denk gelir.

Eğer Howard bahçeniz bahsettiğim yerlerde ise sorun yok ve hasat zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Peki bu çatlama oranları neden önemli?

Ağaç üzerinde yeşil kabuklu meyvelerin çatlama yüzdeleri olması gerekenden daha düşükse yapılacak ceviz silkme sonrası, ağaç üzerinde kalan meyve adeti fazla olacaktır.

Böyle bir durum yaşandığı takdirde de ikinci bir hasatın yapılması zorunlu hale gelecektir. Haliyle zaman kaybı ve işçilik maliyetlerinin artmasından da kaçılamayacaktır.

Howard veriminin ilk yıllarda  çok iyi  olduğunu söylemek mümkün. Ancak, sonraki yıllarda büyük taç yapılı çeşitlerle kıyaslanınca veriminin düşük kaldığı görülmektedir.

Verime geçmiş Howard cevizi ağaç başına ortalama 20 ile 50 kg arasında meyve verebilir.

Umarım teorik ve saha tecrübelerimi harmanlayarak sunduğum bu içeriğimde aradığınız soruların cevabını bulmuşunuzdur.

tarimmemleketi.com ana sayfasından diğer tarımsal içeriklere de göz atabilirsiniz.

# İlginizi Çekebilir

Chandler Ceviz Fernor Ceviz Fernette Ceviz Franquette Ceviz

Yorum Yap

Yorum Bölümünü Boş Bırakamazsınız!
Adınızı Yazdığınızdan Emin Olun!