
Kefir Haram Mı?
Kefir haram mı? Kefirde alkol var mı? gibi sorular, kefir içenlerde ya da içmek için tereddüt yaşayanlarda zaman zaman şüpheye neden olmuştur.
Kefirin saymakla bitmeyen faydaları, kefir satışını artırmaya yönelik yapılan reklam çalışmaları, kefirin beslenmedeki önemi ve kefire diyet reçetelerinde de yer verilmesi ile birlikte, kefir son on beş yirmi yıldır hiç olmadığı kadar popülerliğe ulaştı.
Hadi o zaman, Kefir içmek haram mıdır? Değil midir? Hep birlikte inceleyelim.
Kefirde Alkol Var Mı?

Kefirde alkol var mı? Evet var. Kefir fermente bir süt ürünüdür. Fermente edilen tüm gıdalarda olduğu gibi kefirde de mayalanmaya bağlı olarak alkol meydana gelir.
Yani kefir alkollü müdür? Evet alkollüdür. Ancak ortaya çıkan alkol, sütü mayalayıp kefir elde etmeye çalışırken doğal olarak kendiliğinden oluşmaktadır.
Fermantasyon sonucu gıdaların açığa çıkardığı alkol miktarları ile bazı sebze ve meyvelerin bünyelerinde doğal olarak bulundurdukları alkol oranlarını bilimsel bir açıklama ile sizlerle paylaşmak istiyorum:
TÜBİTAK Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı’nda 16-17-18/10/2006 tarihlerinde yapılan analiz sonuçlarına göre bazı yiyecek ve içeceklerin içerdiği ethanol (etil alkol) miktarları açıklandı. Buna göre tespit edilen etil alkol değerleri aşağıdaki gibidir;
Boza » 2,26 gr/l,
Sirke » 1,69 gr/l,
Gül suyu » 1,53 gr/l,
Ekmek mayası » 1,24 gr/kg,
Meyve suyu » 0,48 gr/l,
Kola » 0,2 gr/l,
Gazoz » 0,2 gr/l,
Portakallı gazoz » 0,2 gr/l,
Patates » 4,47 gr/kg,
Portakal » 2,13 gr/kg,
Greyfurt » 0,95 gr/kg,
Hurma » 1,90 gr/kg
Kefir Alkol Oranı
Kefir alkol oranına dönecek olursak, kefir içeriğinde bulunan karbondioksit (CO2), asitlik, alkol miktarı mayalama süresiyle paralellik gösterir ve süre arttıkça oranlarda da artış gözlemlenir.
Türkiye’de alkolsüz içecekler “15.06.2007 tarihli ve 26553 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Alkolsüz İçecekler Tebliği” kapsamında değerlendirilmektedir. Tebliğe göre, alkolsüz içeceklerde üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol miktarı en fazla 3,0 gram/litre olacağı beyan edilmiştir.
Kefir çeşitleri bünyelerinde bulundurdukları etil alkol oranlarına göre aşağıdaki gibi dört başlıkta sınıflandırılmıştır. Türkiye’de ticari olarak üretilen kefirlerin alkol oranı (%0,6) olup tatlı kefir grubundadır.
2. Orta Sert Kefir (%0,7),
3. Sert Kefir (%0,8),
4. Çok Sert Kefir (%1,1)
Kefir Sarhoş Eder Mi?
Ülkemizde tatlı kefir adıyla satılan ve alkol oranı (%0,6) olan kefirler insanı sarhoş etmez.
Kefir İçmek Haram Mı?

Kefir içmek haram mı? Kefir haram mı diyanet bu konuda nasıl bir fetva vermiş? YouTube‘dan izleyebilirsiniz.
Kefir içmek haram mıdır? Kefir haram mıdır? Sorularına verilen cevaplar diyanet ve pek çok din âlimi için genel olarak ortak olup, kefir içmenin haram olmadığı yönündedir. Ancak birkaç zıt görüşte yok değil!
Kefir İçmek Caiz Midir?

Kefir içmek caiz mi? Kefir yemek caiz mi? Standart şartlarda, bakanlığın belirlediği koşullarda üretilmiş ve muhafaza edilmiş kefirin içilmesi caizdir. Kefir caiz mi? diye bu yönüyle de bakılmak kaydıyla kefir içmenin dinen caiz olduğunu söyleyebiliriz.
Kefir Helal Mi?

Kefir helal midir? Kefirin hükmü nedir? İki madde halinde kefir helal mi? Toparlayarak konuyu bağlamak istiyorum:
#1 Türk Gıda Kodeksi Alkolsüz İçecekler Tebliği’ne göre Türkiye’de üretilen tatlı kefirin içinde oluşan kefir alkol oranı insanı sarhoş edecek düzeyde değil. Bu nedenle tebliğe göre tatlı kefirin üretilmesinde, satılmasında ve içilmesinde herhangi bir uygunsuzluk yoktur.
#2 Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde:
“İslamiyet’te, sarhoşluğa neden olacak düzeyde mayalanmış içeceklerin tüketilmesi haramdır. Kısa süreli mayalanan kefirin, Alkolsüz İçecekler Tebliği’ne göre alkol oranının belirtilen sınırlar içerisinde olması ve sarhoş etmediği, besleyici özelliği ve bazı hastalıkların tedavisinde önerildiğine dair yapılan açıklamalar ışığında, kefirin içilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat çok içildiğinde sarhoş edecek düzeyde mayalanmış kefirin içilmesi caiz değildir. Nitekim Peygamber Efendimiz, “Çoğu sarhoşluk verenin, azı da haramdır.” buyurmuştur (İbn Mâce, Eşribe, 10).”
Ülkemizde ticari olarak satışa sunulan tatlı kefirin içeriğinde bulunan alkol miktarına benzer ve yaklaşık değerler, yediğimiz ve içtiğimiz birçok gıdada da mevcut. Tıpkı içinde alkol olan ekmek mayası, sirke ve bazı meyveler gibi.
Diyanette, bakanlığın belirlediği kriterlere uygun üretilen tatlı kefirin içilmesinde sakınca yoktur, haram değildir ve helaldir diyerek kefir içmenin caiz olduğuna yönelik fetva vererek kefir hakkındaki tüm belirsizlikleri açıklığa kavuşturmuştur.
Umarım, makalem sizin için yararlı olmuştur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal alanlarda paylaşarak gösterebilirsiniz.
Diyanetin ne dediği önemli değil. Haramın azı-çoğu, doğal olanı-doğal olmayanı yoktur. Çoğu haram olan şeyin azı da haramdır. Din dediğiniz olgu işinize geldiği gibi eğip bükebileceğiniz bir olgu değildir.
iyi hoş kendinize göre yorumlayıp işi bitirmişiniz de hurmada bile alkol olduğu tespit edilmiş. Şimdi size göre hurmada mı haram oluyor? yüzyıllardır islam aleminin tükettiği hurmada sizin düz mantığınıza göre haram öyle mi? bi de böyle düşünün bakalım!
Harbiden yok artık. Gül suyunda bile alkol varmış! bilmiyordum açıkçası.
dolu dolu bilgi var, emek var, teşekkürler.
değişik bir konu olmuş. elinize sağlık.