
Kefirin zararları nelermiş? Kefir zararlı mı? diye her gün ülkemizde yüzlerce insan internette arama yapıyor.
Kefir faydaları ve zararları ile dünya genelinde pek çok ülkede benimsenerek, tüketimi her geçen gün artan sıra dışı bir içecek haline gelmiştir.
Kefirin tarihçesine Vikipedi adresinden ulaşabilirsiniz. Kefirin zararları hakkında araştırma yapanlar için ilk olarak söylemem gereken, kefirin zararları diye bir durumun söz konusu olmadığı.
Kefirin zararlarından ziyade kefirin yan etkilerinden bahsetmek en doğru yaklaşım olacaktır. Kefir faydası çok fazla, yan etkisi ise çok az olan probiyotik bir içecektir.
Kefirin Zararları
Kefir tüketiminin normal şartlar altında insan sağlığına zararı yoktur. Ancak diğer pek çok gıdada olduğu gibi, kefirinde fazla içilmesi bazı yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Kefirin zararları daha doğrusu kefirin yan etkileri ile ilgili kaleme aldığım derleme yazımda değineceğim alt başlıklar ise şu şekilde olacak:
- Kefir bozulur mu?
- Kefirin bozulduğu nasıl anlaşılır?
- Bozuk kefirin tadı nasıl olur?
- Kefir kaç günde bozulur?
- Kefirin zararları var mıdır?
- Kefir yan etkileri nelerdir?
- Kefir alerji yapar mı? Kefir alerjisi belirtileri nelerdir?
- Kefir kabızlık yapar mı?
- Kefiri kimler içemez?
Kefir Bozulur Mu?
Hazır kefir bozulur mu? Hazır kefir dışarıda bozulur mu? Hiç açılmamış kefir bozulur mu? Kefir dışarıda bozulur mu? Kefir dolapta bozulur mu? Bu soruların hepsi için verilecek ortak cevap evet bozulur.
Kefir raf ömrü olan diğer tüm gıdalar gibi, optimum muhafaza koşulları sağlanmazsa kesinlikle bozulur. Üretici firmalar tarafından belirtilen son kullanma tarihleri geçerse pek tabi bozulur.
Kefirde alkol var mı?, Kefir içmek caiz midir? gibi aklınıza takılan bir çok soru için Kefir haram mı? başlıklı yazıma bakmanızı kesinlikle öneririm. Çok ilginç bilgiler olduğundan emin olabilirsiniz!
Bozuk Kefir Nasıl Anlaşılır?
Bozuk kefiri anlamanın temelde üç farklı yöntemi vardır. Kefirin:
- şişe ambalajına,
- kıvamına,
- tadına,
bakarak kefirin bozulup bozulmadığını çok kolay bir şekilde anlayabilirsiniz.
Satın alacağınız hazır kefir şişelerinde şişme varsa büyük olasılıkla kefir bozulmuştur. Şişen kefir şişelerinin nedeni olarak kefirin kimyasal yapısında oluşan değişimler, depolama koşullarındaki problemler ya da son kullanma tarihinin yaklaşması ya da geçmesi gösterilebilir.
Kefir bozulduğu nasıl anlaşılır? Kefir bozulursa ne olur? soruları için ikinci yöntemimiz ise kıvama bakmak. Bozulmaya başlayan kefirin akışkanlık ve kıvamındaki değişiklikler kendini ele verir. Yoğun akışkan formda olması gereken standart bir kefirin yapısında taneleşme (katılaşma) oluşmaya başlamışsa kefir bozulmaya başlamış ya da bozulmuş demektir.
https://tarimmemleketi.com/kefir-kac-kalori
Son tekniğimiz ise kefirin tadına bakmak. Daha önce hazır kefir tükettiyseniz, kefirin bilindik ekşiliğine damağınız hakimdir. Normalin dışında daha fazla ekşilik hissediyorsanız, kefiriniz bozulmuş demektir.
Bozuk Kefirin Tadı Nasıl Olur?

Kefir ekşir mi? Tabi ki ekşir. Bozuk kefirin tadı, alışılmışın ötesinde çok daha fazla ekşilikte olur.
Kefir oda sıcaklığında bozulur mu? Kefir sıcakta bozulur mu? Elbette bozulur. Kefiri son kullanma tarihine kadar +2/+4 ⁰C de buzdolabında bekletmek gerekir. Kefirin muhafaza koşulları çok önemli olduğu için tüketilene kadar kesinlikle soğuk zincirin sağlanması gerekir.
Kefir Kaç Günde Bozulur?
Açıldıktan sonra 3 gün içinde tüketilmelidir ve sonraki günler için kefirin bozulacağını söylemekte yarar var.
Kefir dolapta kaç gün saklanır? Kefir şişesinin kapağını açtığınız andan itibaren, sağlıklı bir tüketim için 3 gününüz var. Bu süre zarfında kefiri buzdolabında (+2/+4 ⁰C aralığında) soğukta saklamalısınız.
Kefirin Zararları Nelerdir?
Kefirin sağlık açısından bilinen bir zararı yoktur. Kefir üretiminde kullanılan sütün az yağlı ya da tam yağlı olmasına bağlı olarak kefirin kalorisi değişkenlik gösterecektir. Farklı nedenlerle kalori ve besin içeriğine dikkat ederek beslenen insanların kefir tüketirken bu hususa dikkat etmeleri gerekir.
Kefirin Yan Etkileri
Kefirin yan etkileri, daha çok ilaç kullanan kişilerde ortaya çıktığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Kefir fazla tüketilirse bazı insanlarda kalp atışının düzensizleşmesi gibi olumsuzluklar gözlemlenebilir. Kefirin yan etkilerini aşağıda biraz daha detaylandırarak devam etmek istiyorum!
Kefir Alerji Yapar Mı?
Kefir yapımında inek, keçi ve koyun gibi hayvanların sütünden yararlanılır. Kefir alerjik midir? Kefir üretiminde kullanılan sütün yapısında bulunan kazein (casein) proteini bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bundan dolayı, kefir alerjisi yaşayan insanlar beslenmelerinden kazein içeren gıdaları uzak tutmaktadır.
https://tarimmemleketi.com/keciler-kac-ayda-dogurur
Kefir alerjisi belirtileri ise ciltte pullanma, döküntü ve kaşıntı şeklinde görülebilir. Kazein konusunda bilimsel olarak yapılan çalışmalar sınırlı ve kayda değer veriler olmasa da, kazeinin zararlı olduğuna inanan bir topluluğun olduğu da biliniyor.
Süt ürünlerine karşı alerjisi olanlar ve laktoz intoleransı (sütün yapısında temel karbonhidrat olarak yer alan laktozun sindirilememesi sonucu ortaya çıkan sindirim sistemi hastalığı) yaşayanlar bir uzman veya doktorla görüşmeden kefir tüketmemelidirler. Çünkü bazı hayvan sütlerinden üretilen kefirlerdeki laktoz oranının düşük olması, süte karşı alerjik reaksiyonun oluşmasını engellemez.
https://tarimmemleketi.com/kefirin-faydalari
Kefir bebeklere alerji yapar mı? Her bebeğin bünyesi farklı olduğu için bazı vücutlarda kefir alerjik tepki gösterebilir.
Kefir zehirler mi? Soğuk zincir korunarak tüketilen kefirlerde kefir zehirlenmesi gibi bir durumdan bahsedilmesi çok zor bir durum. Öte yandan bozuk, son kullanma tarihi geçen, şişmiş ambalaja sahip kefir içilirse kefir zehirlenmesi yaşanabilir. Tüketilecek kefirin muhafaza ve STK’sından emin olmakta yarar var.
Kefir Kabız Yapar Mı?
Kefir kabızlık yapar mı? Kefirin zararları yani yan etkileri olarak kabızlık ile birlikte, bağırsak ve mide kramplarından da bahsetmek mümkündür. Buna benzer belirtiler çok sık görülmez. Kişide bu tür yan etkiler, kefir ilk içilmeye başlanıldığında daha sık görülür.
Kefiri Kimler İçemez?

Kefirin içeriğinde bulunan bakteriler, bağışıklığı güçlü olan insanlarda birçok fayda sağlarken, zayıf bağışıklık sistemi olan insanlarda ise değişik enfeksiyonlara neden olabilir. Kefirin içeriğinde bulunan maya ve bazı bakteriler bu durumun en etkin belirleyicileridir.
Kefiri kimler tüketemez? Örnek vermek gerekirse AIDS ve benzeri rahatsızlıkları yaşayan insanlarda, yakın zamanda cerrahi işlem geçirmiş kişilerde kefir tüketimi zararlı olabilir. Çünkü bu tür hastalıklar genellikle zayıf bağışıklık sistemlerinde kendini gösterir.
https://tarimmemleketi.com/kefir-haram-mi
Ayrıca bağışıklık sistemi gereğinden fazla çalışan ve buna benzer rahatsızlığı olan hastalar, yeni ameliyat geçirenler, hastalığı olan ve sindirim sistemi rahatsızlığı yaşayan kişiler mutlaka bir uzmana ya da doktora danışarak kefir tüketmeliler.
Özellikle hamile kadınlar ve emziren anneler için kefir pek tavsiye edilmez. Ancak doktorunuz ile görüşmek kaydıyla, kontrollü ve sınırlı ölçekte tüketmeniz (hekiminiz izin verirse) mümkün olabilir.
Kefirin içeriğinde doğal formda şeker bulunduğu için, şeker (diyabet) hastalarının ambalajlı kefir alırken şişe üzerindeki içerikleri okuyup, şeker oranı yüksek markalardan uzak durmaları gerekir.
Kefiri kimler içemez? demişken söylemek istediğim son bir şey daha var. Çoğu uzman doğumdan sonraki ilk 6-7 aylık dönemde, bebeklere ek gıda olarak kefir verilmesinin doğru olmadığını (Bknz. Bebekler kefir içebilir mi?) vurguluyor. Bu hususunda göz önünde tutulmasında yarar var.
Güncel yazılar için tarimmemleketi.com ana sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
# İlginizi Çekebilir
Kefirin Faydaları Kefir Haram Mı? Kefir Kaç Kalori? En Çok Süt Veren İnek
Evde yapılan kefirde intolerans reaksiyonunu yaşayacağınızı öngörmek zor. Laktoz fermentasyona uğrar, kazein ne oluyor bilmiyorum ama kefir süt ürünlerine alerjisi olan her kardeşime de dokunmuyor.