Lisanslı Depoculuk: Nedir? (Güncel) 2023 Maliyeti ve Daha Fazlası

0
Lisanslı Depoculuk
Lisanslı Depoculuk

Lisanslı depoculuk birçok kişinin bilmediği ama özellikle yol kenarlarında görmeye alışık olduğu büyük  silo  yapıları ifade eden bir terimdir.

Geçimini tarımla sağlayanlar ya da yolu zirai faaliyetlerle kesişenler için güncel maliyetleri incelemeye devam ediyoruz.

Bu yazımızda da lisanslı depoculuk nedir? Güncel lisanslı depo kurulum maliyetleri ne kadar? ve lisanslı depoculuk hakkında daha fazlasını sizler için bir araya getirdik.

Lisanslı Depoculuk Nedir?

Lisanslı depoculuk muhafazaya elverişli ham ve işlenmiş tarım ürünlerinin güvenlik ve sağlık açısından standartları belirlenmiş silolarda depolanması işlemidir.

“Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanun Tasarısı” TBMM Genel Kurulunda 10 Şubat 2005 tarihinde 5300 sayılı Kanun olarak kabul edilmiş ve Resmi Gazete’nin 17 Şubat 2005 tarihli ve 25730 sayılı nüshasında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Tarım ürünleri lisanslı depo işletmeleri bölgenin ekonomik ihtiyaç ve etkinlik şartlarına dikkat edilerek Ticaret Bakanlığı’ndan izin almak suretiyle  anonim şirket  şeklinde kurulur.

Şirketin kuruluşunda depolama kapasitesine göre yönetmelikle belirlenen tutarda ödenmiş sermayeye sahip olunması (minimum bir milyon TL) ve ilgili yönetmelikte gösterilen belgelerin ibraz edilmesi koşulları aranır.

Hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar lisanslı depo tebliğine göre depolanabilecek ürünler listesi şu şekilde:

  • arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf
  • çeltik, mısır, pamuk, pirinç, sorgum, akdarı
  • kuru fasulye, mercimek, nohut, bakla, bezelye
  • ayçiçeği, susam, soya fasulyesi, yalancı safran tohumu, kolza (kanola), keten tohumu, haşhaş tohumu
  • zeytin, zeytinyağı, fındık, kuru kayısı, antep fıstığı

Yetiştiricilerin ürünlerini elverişli ortamlarda saklayıp ihtiyaç halinde satabilmeleri için lisanslı depoculukla tanışmaları menfaatlerine olacaktır.

Çiftçiler bireysel depolama yöntemlerini de tercih edebilirler ancak  maliyet  çok yükselecektir. Tam da bu noktada lisanslı depoların kullanımı üretici lehine büyük bir avantaja dönüşecektir.

Lisanslı Depo Kurulum Maliyeti

Lisanslı depo kurulum maliyeti 2023 piyasası için bugünlerde verilen fiyat teklifleri dolar kuru üzerinden olup ortalama 2 milyon USD civarında değişmektedir. Tesisin teknik kapasitesi 20.000 ton olup sabit yatırım harcamalarına göre güncel maliyetler aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
Sabit Yatırım Harcamaları (USD) Düz Tabanlı Silo Maliyeti (USD)Konik Tabanlı Silo Maliyeti (USD)
Arsa100.000 $100.000 $
Bina İnşaat750.000 $950.000 $
Makine Teçhizat940.000 $925.000 $
Montaj110.000 $125.000 $
Diğer25.000 $25.000 $
Toplam Sabit Yatırım Maliyeti1.925.000 $2.125.000 $

(Lisanslı Depoculuk Maliyeti)

20.000 ton kapasitede planlanan bir lisanslı depoculuk tesisi için yaklaşık 10.000 m2 alan gerekmektedir.

Düz tabanlı ve konik tabanlı olmak üzere 2 farklı opsiyonda montajlanabilen silolar yatırım maliyeti ve fonksiyonel özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

Düz tabanlı inşa edilen siloların genellikle uzun süreli ve büyük tonajlı depolamalarda kullanıldığı söylenebilir.

Konik tabanlı siloların ise sık sık dolup boşalan depolamalarda daha çok tercih edildiği görülmektedir. Konik tasarımlı silolar verimliliği artırırken, maliyet ve zaman kaybını da azaltmaktadır.

Kurulması planlanan 20.000 tonluk lisanslı depoda hem idari işlerde hem de teknik kadroda çalıştırılmak üzere toplamda 10 – 12 kişilik bir personele ihtiyaç duyulacaktır.

Lisanslı depoculuk yapılan bir işletmede; silo kuyuları, makine dairesi, numune alma ve idari bina, laboratuvar, vasıta baskülü platformu, araçlar için gerekli hareket alanı, kamyon sundurmasının yerleştirileceği alan, saha betonu ve çevre ihatası yer alacaktır.

Yapılan yatırımların geri dönüş süresi ise 12 yıl olarak öngörülmektedir.

Lisanslı depo maliyeti birçok nedene bağlı olarak değişebilir. Firmalar arasında maliyet için sunulan teklifler arasında belli oranlarda farklılıklar oluşabilir. Genel anlamda fikir oluşturması için tahmini lisanslı depoculuk maliyetleri sizler için hazırlandı.

Umarız lisanslı depoculuk hakkında detaylara yer verdiğimiz bu içeriğimizle sizlere yardımcı olabilmişizdir. Diğer güncel maliyetleri ise tarimmemleketi.com ana sayfasından takip edebilirsiniz.

Sizde lisanslı depo kurulumu için aldığınız fiyat tekliflerini aşağıdaki yorum kısmından paylaşarak katkıda bulunabilirsiniz.

# İlginizi Çekebilir

Topraksız Tarım Maliyeti Tavuk Çiftliği Maliyeti 1 Dönüm Arsa Tel Örgü Fiyatı Zeytinyağı Fabrikası Kurulum Maliyeti

Yorum Yap

Yorum Bölümünü Boş Bırakamazsınız!
Adınızı Yazdığınızdan Emin Olun!