Mısır Silaj Fiyatları: 2023 Güncel Piyasa (Bugün) Ne Kadar?

16
Mısır Silaj Fiyatları
Mısır Silaj Fiyatları

Mısır silaj fiyatları bugün kaç para? diye araştırma yapanlar için piyasanın nabzını tuttuğum bu yazımda bir çok detaya ulaşabileceksiniz.

Hayvan beslemede önemli bir yeri olan mısır silajı fiyatları dönemsel değişkenlik gösterse de tarım memleketi takipçileri için  güncel  fiyatları blogumdan sunmak istedim.

Sektörün içinde olmam nedeniyle birçok ürün fiyatında olduğu gibi silajlık mısır fiyatları içinde anlık satış rakamlarını sizlere aktarmaya devam edeceğim.

Silaj mısır fiyatları daha çok biçilen mısırın birinci ekim veya ikinci ürün olmasına göre belirlenmektedir.

Her ne kadar mısır silaj fiyat konusunda tüccarlar arasında farklı politikalar izlense de  tüm ayrıntılara  sizler için değineceğim.

Maliyet araştırması yapan yetiştiricilerimiz için üzerinde duracağım alt başlıklar ise şu şekilde olacak:

  1. Mısır Silaj Fiyatları Ne Kadar?
  2. 1 Ton Silaj Kaç Para?
  3. Paketlenmiş Mısır Silajı Fiyatları

Mısır silajı fiyat araştırması yaparken ilk sormanız gereken alacağınız satılık mısır silajı birinci ekim mi yoksa ikinci ekim mi olduğunu öğrenmek olacaktır.

Bazı tüccarlar birinci ve ikinci ekiliş ürünleri karıştırarak direkt olarak tek ürün şeklinde satarken, bazı tüccarlarda birinci ekim yapılan silajlık mısırı ayrı, ikinci ürün olarak ekilen silajlık mısırı ise ayrı satmayı tercih ediyor.

Firmaların uyguladığı bu satış taktikleri 1 ton silaj kaç para? sorusuna verilecek cevabı etkileyecek olup paketlenmiş mısır silajı fiyatları içinde farklılığa neden olacaktır.

Yonca balya fiyatları bugün ne kadar?
https://tarimmemleketi.com/yonca-balya-fiyatlari

Mısır Silaj Fiyatları

Mısır silaj fiyatları 2023 piyasası bugünlerde birinci ekim mahsul için 1.900 TL ile 2.100 TL arasında değişmektedir. Bu rakam balyalanmış mısır silajının güncel ton fiyatı olup nakliye dahil değildir.

Mısır silajı ton fiyatı biraz daha  hesaplı  olsun isterseniz birinci ve ikinci ekime ait ürünlerin karıştırılarak satıldığı silajlık mısır ton fiyatı ise yaklaşık 1.800 TL’dir. En hesaplı silaj ton fiyatı ise ikinci ekim silajlık mısıra ait olup ortalama 1.700 TL’dir.

Paketlenmiş mısır silajı fiyatları arasında dalgalanma olsa da temelde üç farklı seçenek sizleri bekliyor.

 DİPNOT:  Burada açıkladığım mısır silaj fiyatları Aksaray ilinin serbest piyasa koşullarını yansıtmaktadır. Bu yıl açıklanan dane mısır fiyatlarının düşük olması bir çok çiftçinin danelik olarak ektiği mısırı silaja bozmasına neden oldu. Haliyle bu yıl hem dane hem de silajlık mısır piyasası alt üst olmuş durumda.

1 dönüm patates maliyeti ne kadar?
https://tarimmemleketi.com/patates-yetistiriciligi

Türkiye de yaygın olarak gördüğümüz beyaz renkli streç filmlere sarılmış tonluk balyalardır. Bazı şehirlerde ise 900 kg ve 500 kg’lık balyalara da rastlamanız mümkün.

Burada önemli olan alacağınız toplam silajlık mısırın kaç ton olduğudur. Satın alacağınız mısır silajı kamyon veya tıra yüklenince kantara çıkıp tartılacaktır.

Adetler arasında şehirlere göre  farklılık  oluşsa da toplam tonaj değişmeyecektir. Elbette hangi büyüklükte silajlık mısır alacağınız sizin takdiriniz.

Silajlık mısır fiyatları incelerken değinmekte yarar olduğuna inandığım bir husus var.

Birinci ekim yapılan mısırın üretim sezonu uzun olduğu için dane gelişimi tamamlanır. Silaj yapılan mısırda hem dane hem de yeşil aksam bulunur.

İkinci ekim yapılan mısırın üretim sezonu kısa olması nedeniyle dane gelişimi ya hiç olmaz ya da zayıf kalır. Yani mısır danesi sertleşmeden silajlık mısır biçime gelir.

Bundan dolayı ikinci ürün olarak ekilen mısırın silajında  genellikle  dane görünmez ama koçan görünebilir.

Danelik mısır fiyatları bugün ne kadar?
https://tarimmemleketi.com/misir-fiyatlari

Silaj mısır fiyatları asıl konumuz ama ince detaylara da bakmakta fayda var.

Silajlık mısır ekili arazide biçim yapan makine suyla birlikte inokulant (laktik asit fermantasyonunu sağlayan bakteri) denilen kimyasalı karıştırıp balyalar.

Silaj yapımını kendisi yapan yani silajlık mısırı traktörle kendisi biçen çiftçiler römork veya kamyonlarla silajlık mısırı tarladan işletmesine getirerek noda dediğimiz yığınlar yaparak korumaya çalışırlar.

Bu yığınların içine kaya tuzu dökerek laktik asit fermantasyonunu kendi yöntemleriyle sağlamış olurlar.

1 dönüm güneş enerjisi maliyeti ne kadar?
https://tarimmemleketi.com/1-donum-gunes-enerjisi-maliyeti

Tarladan kendi imkanlarınızla biçerek çiftliğinize getirdiğiniz ve sonrasında yere serdiğiniz mısır yığınlarının üzerine çadır branda çekerek silaj yapılan mısırın  hava  almadığından emin olmalısınız.

Umarım mısır silaj fiyatlarını incelediğim bu makalemle sizlere yardımcı olabilmişimdir.

Güncel satış fiyatlarını ve yetiştiricilik maliyetlerini tarimmemleketi.com ana sayfasından takip edebilirsiniz.

# İlginizi Çekebilir

Dane Mısır Fiyatları Buğday Fiyatları Saman Fiyatları Mısır Kurutma Tesisi Maliyeti

16 YORUM

  1. Ali Bey merhaba. Sezon öncesi benim bölgemde tüccarlar ve Sütaş, çiftçilerle yeni ekilecek birinci ekim silajlık mısırın ton fiyatı için 1713 TL ile 1750 TL aralığında sözleşme yaptı.

    Bu rakamların üzerine maliyetler ve kar marjı da eklenince sezonda fiyatların yükseleceğine dair beklenti yüksek.

    Ancak silajlık mısır piyasasını ülke genelindeki toplam ekiliş alanı (ekiliş çoksa fiyatlar aşağı düşer) ve önümüzdeki günlerde açıklanacak olan dane mısır fiyatları (dane mısır para etmezse silajlığa bozacaklar olacaktır) belirleyecektir diye düşünüyorum.

  2. Levent bey merhaba. Ryegrass İtalyan Çimi ektik. Bu üründe bu sene piyasa fiyatı ne olur düşünceniz nedir?
    1- 30-40 % kuru maddeli 400-450 kg paket
    2- 30-40% kuru maddeli 700-750 kg paket
    3- kuru balya

  3. Denizli Çivril de 1 nisanda ektiğim mısır temmuz sonu gibi hasat ederim. Yaklaşık 400 ton civarı. İhtiyacı olan iletişime geçebilir.

    • İyi günler 40 dönüm yetişmiş mısır var silajlık verilecektir tarlada her şey alıcıya ait kilo 1.000 Gaziantep araban 05419272425

  4. Selamlar. Bizde Kırklareli Lüleburgaz 32 dekar mısır ektik bakımını iyi yaptık ve dekara ortalama 8 ton verdi. Gerek tane, gerekse yeşil olarak çok iyiydi. Ancak burada çiftlikler 1200 ile 1400 TL arasında tutuyor. Bizim verdiğimiz aracı kurum henüz fiyat açıklamadı. Bu fiyatlarla bu yıl hayal kırıklığı…

  5. Kırıkkale’de fiyatlar çok yüksek bu dediğiniz fiyatlara satan firmalara acaba nasıl ulaşabiliriz? Burada 2600-2700 gibi fiyatlar veriliyor.

    • Mustafa Bey merhaba. Son günlerde fiyatlarda kıpırdama var. Bende fiyatları revize ettim. Ancak yine de sizin bölgenize göre piyasanın hesaplı kaldığı bir gerçek. Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde Vefa Yonca, Alan Yonca vs. gibi bir çok firma var. Bu firmalara internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

  6. %30 kuru maddeli, inoklantlı, 50 kg’lık çift kademeli çuval ve 1 tonluk 32 kat streçli bol daneli mısır silajı 1800 tl/ton, yükleme yeri Diyarbakır merkez. İletişim 0533 394 42 76.

  7. Levent Bey merhabalar. Bir adet büyükbaş hayvan acaba günlük ortalama ne kadar mısır silajı, yonca, saman vs. yem tüketir. Merak ettiğim için öğrenmek istedim. İsterseniz cevap vermeyebilirsiniz. Saygılarımla.

    • Merhaba İsmail Bey. Hayvanın etçi ya da sütçü ırk olmasına göre günlük tüketilecek ortalama yem miktarı da değişecektir. Rasyon hazırlarken bu husus çok önemli olup hayvanın günlük ihtiyacı olan enerjinin oluşturulacak karışımdan sağlanması gerekir. Genel bir fikir vermesi adına etlik hayvanlar günlük 30 kg, sağımı yapılan hayvanlar ise günlük 40 kg civarında rasyon tüketirler diyebiliriz.

      Bir çiftçi kardeşimin etlik beslediği hayvanları için 2 kg yonca, 1 kg saman, 20 kg silajlık mısır ve 7 kg kesif yem (pelet yem vs.) kullandığını örnek olması açısından sizinle paylaşabilirim. İşletmelerin elinde olan tüm yemlere göre rasyon hazırlanır ve günlük hayvanın ihtiyacı olan enerjiye ulaşılmış olunur. A işletmesi günlük 30 kg yem kullanırken B işletmesi ise 35 kg kullanabilir. Önemli olan yemin muhtevası.

      Saygılar.

Yorum Yap

Yorum Bölümünü Boş Bırakamazsınız!
Adınızı Yazdığınızdan Emin Olun!