
Ronde Ceviz
Ronde ceviz son yıllarda önemi daha da artan, tozlayıcı olarak değerlendirilen bir çeşittir. Bir yerlerde Fernor ceviz fidanından bahsediliyorsa muhtemeldir ki, Ronde ceviz çeşidine de değiniliyordur. Neden mi? Nedenine alt satırlarda değineceğim!
Peki, Ronde ceviz ile ilgili yazımı şekillendiren ana başlıklar neler?
- Ronde Ceviz Fidanı Özellikleri
- Ronde Ceviz Fidanı Fiyatı
- Ronde Ceviz Aşı Kalemi
- Ronde Ceviz Tozlayıcısı
- Ronde Ceviz Verimi
Ronde cevizi her yönüyle irdelemeye hazır mısınız? Hadi o zaman başlayalım!
Ronde ceviz Fransa kökenlidir. Ronde ceviz çeşidinin mazisi 1800’lü yılların ortalarına uzanır. Ronde ceviz ağacının gelişimi hızlıdır. Ronde cevizin taç yapısı yarı dik ve yatay şekildedir. Ronde ceviz yan dal verimliliği %70-80 olan bir çeşittir.
Ronde ceviz fidanı ile ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarına yakalanmadan yetiştiricilik tamamlanır.
Ronde Ceviz Fidanı Özellikleri

Türkiye’de Ronde diye bahsettiğimiz Ronde ceviz fidanının asıl adı Ronde de Montignac’tır. Ronde de Montignac ceviz fidanı özelliklerini sizler için araştırıp listelemeye çalıştım:
- Ronde ceviz fidanı geç çiçeklenir, hasada erken gelir. Ronde cevizin vejetasyon süresi kısa olduğu için meyve tutumu hızlı gelişir.
- Ronde ceviz güçlü bir ağaç yapısına sahip olması nedeniyle dayanıklı olduğu söylenebilir.
- Ronde ceviz özellikleri arasında küçük ya da orta büyüklükte (28-32 mm) diyebileceğimiz meyvelerde gösterilebilir.
- Meyve kabukları ince olan Ronde cevizin meyveleri kabuktan kolay ayrılır.
- Ronde cevizler kaliteli (yağlı ve lezzetli) meyvelere sahiptir.
- Ronde cevizin meyve şekli yuvarlak olup meyve iç rengi sarıdır.
- Ronde cevizin özelliklerinden bir diğeri ise meyveye erken yatan bir çeşit olmasıdır.
- Ronde ceviz fidanı 800 metre rakıma kadar dikilebilir.
- Ronde ceviz meyvelerinin iç randıman oranı yaklaşık %50’dir.
- Ronde ceviz fidanlarının Türkiye koşullarında kapama bahçelerde ana çeşit olarak kullanıldığını söylemek biraz güç. Ancak Ronde ceviz, bazı ceviz çeşitleri için iyi bir tozlayıcı göreviyle değerlendirilmektedir.
- Ronde ceviz ağacının erkek çiçekleri yani püskülleri 15-20 gün süreyle toz dağıttığı için tozlayıcı amacıyla kullanılmasını sağlamıştır. Örneğin, Fernor ceviz tozlayıcısı olarak Ronde ceviz dikilmesi tavsiye edilir.
- Ronde ceviz fidanları yedi yaşında polen üretmeye başlar ve on yaşında maksimum polen dökme seviyesine ulaşır.
- Ronde ceviz kuru kabuklu meyve ağırlığı 11-12 gr olup, kuru iç ağırlığı ise 7 gr civarındadır.
- Ronde cevizin çiçekleri protogeni özellik gösterir. Yani dişi çiçek erkek çiçekten önce açar.
- Ronde ceviz hastalıklara çok duyarlı değildir.
Ronde Ceviz Fidanı Fiyatı
Ronde ceviz fidanı fiyatını öğrenmenin ve fiyat alternatiflerini bir arada görmenin en kısa yolu e-ticaret siteleri. Zira bu tür alışveriş siteleri Ronde ceviz fidanı satın almak ve Ronde ceviz fidanı satışı yapmak isteyenler için büyük kolaylık.
Ronde de Montignac ceviz fidanı fiyatı dışında Ronde ceviz aşı kalemi ve fiyatına ihtiyaç duyanlar için de Google yeterli olacaktır.
Ronde Ceviz Tozlayıcısı
Ronde ceviz tozlayıcısı olarak Fernor ceviz çeşidi önerilmektedir. Peki neden Fernor?
Çünkü Fernor’un doğada en geç uyanan ceviz çeşitlerinden biri olması tozlayıcı olarak seçilmesini sağlamıştır. Malum Ronde ceviz fidanı da geç çiçek açan bir çeşit.
Yani demem o ki, Ronde ceviz çeşidi ile kapama bahçe kurulmayacaksa Ronde ceviz tozlayıcısına da gerek yok demektir. Ama yerli ve yabancı kaynak taramasında karşıma çıktığı için Ronde ceviz tozlayıcısı hakkında bilgi vermeden geçmek istemedim.
Ronde Ceviz Verimi
Ronde ceviz kendine verimlidir ve verimi yüksek olan bir çeşittir. Ronde ceviz verimi üzerine rakamsal bir değer vermem çok mümkün değil.
Niye mi? Çünkü ülkemizde Ronde ceviz yetiştiriciliği yapılmamasından ve Ronde ceviz ağaçlarının sadece tozlayıcı amacıyla kullanılmasından dolayı elimde somut bir veri yok.
Şayet, okurlarım arasında Ronde ceviz verimi hakkında bilgisi ya da tecrübesi olanlar varsa aşağıda yorum kısmına yazarak bizlerle paylaşabilir.
Son olarak, tozlayıcı vasfıyla dikilebilecek diğer yabancı cevizlerin, seçilecek ana çeşide göre Pedro ceviz, Fernette ceviz ve Franquette ceviz gibi çeşitler olabileceğini hatırlatarak yazımı bitiriyorum.
Umarım, makalem sizin için yararlı olmuştur. Teşekkürlerinizi, yazımı sosyal alanlarda paylaşarak gösterebilirsiniz.
yazılarınızı okurken hiç sıkılmıyorum ve her gün takip ediyorum yeni yazınız var mı diye, elinize sağlık.
Levent bey, bi çok ceviz çeşidini inceleyip, detaylara yer vermisiniz. Sitenizdeki yabancı cevizlerin dışında, piyasada başka yabancı çeşitlerde var mı yoksa hepsi bu kadar mı?
Var elbette: Cisco, Tulare vs. gibi. Ancak benim kaleme aldığım yabancı ceviz çeşitleri genel olarak en çok bilinen, tercih edilen ve pek çok fidancıda kolaylıkla bulabileceğiniz çeşitler.
Çok güzel yazınız, açık ve net. Tebrikler.