
Malçlama nedir? diye araştırma yapanlar için yeni bir içerikle karşınızdayım. Bu yazımda sizlere kısa ve öz bilgiler vererek konuyu anlaşılır bir hale getirdiğimden emin olabilirsiniz.
Malçlama nedir ne değildir enine boyuna irdeleyerek malçlama ne demek? ve malç nasıl yapılır? gibi detaylara da makalemden ulaşabileceksiniz.
Kendi görsellerimi de eklediğim malçlama nedir? başlığını hep birlikte incelemeye hazır mısınız?
- Malçlama Nedir?
- Malçlama Nasıl Yapılır?
- Samanla Malçlama Artıları Neler?
Malçlama Nedir?
Malçlama toprak yüzeyinin değişik malzemeler ile kapatılması işlemidir. Kültürel mücadele yöntemlerinden biri olan malçlama genellikle dikimle birlikte uygulanır.
Malçlamak amacıyla farklı renkteki polietilen (PE) örtüler, saman, kuru ot vb. gibi materyaller kullanılabilir. Toprak üst kısmını örterken kullanılan bu malzemelere ise malç denir.
Bir bitkiye malçlama yapılmasındaki asıl amaç:
- Topraktaki su kaybını önlemek (% 25-30 su tasarrufu sağlar),
- Yabancı ot kontrolünü sağlamak,
- Toprak ısısının arttırmak,
- Güneş ışığının toprağa geçmesini engellemektir.
Ayrıca malçlama ile birlikte yabancı otların neden olabileceği ve aşırı sulamaya bağlı olarak ortaya çıkabilecek hastalıkların da önüne geçilmiş olunur. Yani malçlamanın özellikle de bitki sağlığı açısından önerilen bir yöntem olduğunu vurgulamak gerekir.
Malç (Örtü) Malzemeleri
Malçlama yapılabilecek malzemeleri organik ve inorganik diye iki sınıfa ayırabiliriz:
- Organik Malç Malzemeleri
- Biçilmiş ot saman ve bitki sapları,
- Yaprak ve yaprak çürükleri,
- Çam yaprakları ve çam ağacı gövde kabukları,
- Yonga ve talaş artıkları,
- Fındık ve ceviz kabukları,
- Bazı yer örücü bitkiler
https://tarimmemleketi.com/findik-fiyatlari
- İnorganik Malç Malzemeleri
- Pomza, çakıl ve kırma taş,
- Dokuma (PP) bez,
- Siyah ve şeffaf polietilen (PE) naylon,
- Alüminyum folyo, plastik ve kağıt artıkları
Malçlama Nasıl Yapılır?

Malçlama, malç olarak kullanılabilecek herhangi bir örtünün bitkinin toprak üstünde kalan kısmıyla toprak yüzeyi arasına serilerek yapılır.
Kullanılacak malç materyali yetiştiricilik yapılacak bitkinin tür ve çeşidine göre farklılık gösterecektir. Yani meyve, sebze ve süs bitkileri arasında bile malçlama tekniği değişkenlik arz etmektedir.
Örneğin çilek üretiminde siyah polietilen kullanılırken, açıkta kavun ve karpuz yetiştiriciliğinde ise şeffaf polietilen malzeme kullanılmaktadır.
https://tarimmemleketi.com/1-donum-topraksiz-cilek-sera-maliyeti
Dahası sektörlere göre tercih edilecek malç malzemeleri de değişmektedir.
Konuya tarım açısından bakılırsa Türkiye de en yaygın siyah ve şeffaf polietilenler ile dokuma (PP) bez malç materyallerin kullanıldığını bilmenizde yarar var.
Peyzaj amacıyla da daha çok pomza ve çam ağacı gövde kabukları gibi seçenekler sıklıkla kullanılan malç malzemeleri arasında gösterilebilir.
Seralara malç yapmaktaki amaç yabancı ot kontrolüne yönelikse ilkbahar ve güzlük ekimlerde hava sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde siyah renkli PE kullanmak gerekir.
Malçlamadaki asıl amaç bitki kök bölgesinin sıcaklık seviyesini yüksek tutmaksa şeffaf 0.020 mm (20 mikron) kalınlığında PE örtü kullanmak gerekir.
Beyaz PE ile yapılan malçlamanın tek ürün yetiştiriciliğinde erkenciliğe katkı sağladığı yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir.
Samanla Malçlama
Samanla malçlama daha çok bağlarda küsküt mücadelesi için 5-10 cm kalınlığındaki samanın zemine serilmesiyle yapılır. Öte yandan saman ile malçlama yöntemi sebze gibi diğer türler içinde uygulanabilir.
https://tarimmemleketi.com/saman-fiyatlari
Sebze yetiştiriciliğinde malç olarak gri plastik örtü tercih edildiği takdirde thrips zararının, sarı renkli malç örtüsü ile yaprakbiti ve beyazsinek zararının azaltılabildiği de bilinmektedir.
Yabancı ot kontrolü için de genellikle poletilen plastik örtü ve dokuma (PP) bezler önerilmektedir.
Bir de kuru ot ile yapılacak malçlamaların patates Y virüsü gibi bazı hastalıkları da hafiflettiğini belirtmek gerekir.
https://tarimmemleketi.com/patates-yetistiriciligi
Sonuç olarak, malç kullanımının birçok fayda sağladığı akademik bir gerçek. Sahadaki tecrübeme dayanarak da malçlama yönteminin büyük katkılar sağladığını söyleyebilirim.
Tek dikkat edilmesi gereken sezon sonunda araziye uyguladığınız malç örtüsünün toplanarak imha edilmesi gerektiğidir. Neden mi?
Çünkü malç materyali sonbaharda toplanmazsa zararlı böceklere yataklık edecek ortam oluşturacaktır. Özellikle de kışı ergin geçiren böcekler topraktaki oluşabilecek zararı daha da artıracaktır.
Umarım malçlama nedir? konusunu incelediğim bu makalemle sizlere yardımcı olabilmişimdir.
Diğer teknik bilgiler için tarimmemleketi.com ana sayfasına bakabilirsiniz.
# İlginizi Çekebilir
Nadas Nedir? Münavebe Ne Demek? Patates Yetiştiriciliği Mısır Silaj Fiyatları