Yonca balya fiyatları için eşsiz bir içerikle karşınızdayım.
Bu yazımda yonca balyası hakkında temel bilgilere yer vermekle birlikte yonca sektörünü genel olarak analiz etmeye çalışacağım.
Satılık yonca balyası alacaklar için en güncel yonca balyası fiyatları ve daha fazlasını sizler için büyük bir titizlikle hazırladığımdan emin olabilirsiniz.
Hayvan beslemede ayrı bir önemi olan yonca ile ilgili değineceğim alt başlıklar ise şu şekilde olacak:
- Yonca Balya Fiyatı Ne Kadar?
- 1 Dönüm Yonca Kaç Balya Verir?
- Yonca Balyası Kaç Kg?
Yonca Balya Fiyatları
Burada açıklanan yonca balyası fiyatları ise Konya ve Aksaray bölgesinin serbest piyasa koşullarını yansıtmaktadır.
Zira bu iki şehir yonca konusunda oldukça iyi durumda. Özellikle de Aksaray’ın çok daha iyi durumda olduğunu belirtmem gerekir. Neden mi?
2022 yılı TÜİK verilerine göre ülkemiz yonca üretiminde 2.101.750 ton ile Türkiye birincisi Aksaray ili olmuştur.
Aksaray’dan iç piyasaya yonca sevkiyatı dört mevsim yapılabilmektedir. Bununla birlikte ihracat yasağının kaldırıldığı dönemlerde de Arap ülkelerine müthiş bir pazar sağlanmış durumda.
Konya Aksaray istikametinde yolculuk yapanlar ya da bölgeyi bilenler Konya Karatay ile Aksaray’ın Eskil ve Sultanhanı ilçelerinin büyük bir bölümünde yonca yetiştiriciliğinin çok yoğun yapıldığını görmüşlerdir.
Bahsettiğim bölgelerde yaşanan yeraltı sularının çekilmesi, gıda boyası olarak havuç ekilişine yönelişin artması, yoncanın ilk iki biçiminin yeşil ot olarak yapılıp son iki biçiminin tohumluk olarak bırakılması gibi nedenler yonca yeşil ot ekili alanının ve veriminin düşmesine neden olmuştur.
Yonca balyası fiyatları artacak mı? Sektörün paydaşlarından birisi olduğum için piyasanın nabzını anlık tutabiliyorum.
Tüm bu gelişmeler ve artan girdi maliyetleri sebebiyle yonca balyası fiyatlarının artacağını söylemek zor olmasa gerek.
İşletmeniz için planlama yaparken bu gerçekleri göz önünde bulundurmanız yararınıza olacaktır.
1 Balya Yonca Kaç Kg?
1 balya yonca yaklaşık 550 kg’dır. Fakat bu konuyu biraz daha açmakta yarar var.
Şöyle ki; bahsettiğim bölgelerde yonca balyaları genel olarak 70’lik ve 90’lık olarak adlandırılır. 70’lik balyalar ortalama 450-500 kg gelirken, 90’lık balyalar ise 600-650 kg gelmektedir.
Bu rakamlar yaş yoncanın arazide biçildikten sonra ne kadar süre bekletildiği yani nem oranı ve balya makinesinin balyalama yaparken hangi oranda balyalara kuvvet uyguladığına göre değişmektedir.
Yonca yeşil ot olarak biçildikten sonra arazide hiçbir şey yapmadan en az 3 gün bekletilir. Ardından nem oranı cihazla ölçülür. Cihazın gösterdiği nem değerleri 14-15 seviyelerinde olduğu anda balya yapımına başlanabilir.
Birde yeri gelmişken aktarmak istediğim bir detay daha var. Yoncanın yeşil ot verimi yıllara göre farklılık göstermekle birlikte ülkemiz için ortalama dekara verim 1800-2200 kg arasında değişmektedir.
Hepinizin bildiği gibi yonca yeşil ot olarak biçilip belli süre tarlada kuruması için bekletilen bir yem bitkisidir.
Sizlerle yonca yeşil ot verimini de özellikle paylaştım ki yonca yeşil otun kuruduktan sonra ne kadar fire verdiğini görmenizi istedim.
1 Dönüm Yonca Kaç Balya Verir?
1 dönüm yoncadan ortalama 2 adet balya alınır. Bu değerlendirmeyi de yukarıda açıkladığım bilgilere göre yaptığımı yani üstteki ağırlıkları kastettiğimi söylemem gerekir.
Öte yandan balya sayısını sulama, gübreleme, hastalık ve zararlı gibi birçok değişkenin de etkileyebileceği unutulmamalıdır.
Yonca çok yıllık bir bitkidir. Tarım ve Orman Bakanlığı da bu bitkiye yeşil ot olarak dört yıl destek vermektedir.
Yonca İç Anadolu Bölgesi koşullarında genel olarak yılda dört kez biçilmektedir. İlk biçimler Nisan sonu gibi başlar ve sonbahar aylarının ilk dönemlerinde de dördüncü biçimle sezon son bulur.
Ancak iklim koşullarının uygun gittiği yıllarda nadiren de olsa ekstradan bir veya yarım biçim daha alınabilir.
Verimin çok düşük olduğu biçimler yarım kabul edildiği için yarım diye özellikle belirttim.
İlk ve son biçimlerde dönüme verim ortalama 500 kg olurken, ikinci ve üçüncü biçimlerde ise dönüme verim ortalama 1500 kg ile maksimum düzeyde gerçekleşir.
Özetle ilk biçimde dönüme kuru ot veriminin ortalama 500 kg civarında olduğunu söyleyebiliriz.
Verimin ilk ve son biçimlerde %50 oranında düşmesinin nedeni de ilkbahar ve sonbahar aylarında gece sıcaklığının düşmesi, güneşin tam olarak etkisini göstermeye başlamamasından kaynaklanmaktadır.
Toparlamak gerekirse yonca İç Anadolu Bölgesi’nde yılda dört kez biçilir ve üst üste ortalama her bir biçimden 1 ton kuru ürün alınır. Yani 2500 m2 araziden dört biçimin toplamı olarak yaklaşık 4 ton yonca balyası hasat edilmiş olur.
İlk biçim yonca sonbahardan ilkbahara kadar aylarca dalında beklediği için acılaşma ve yabancı ot görülür.
Son biçim yoncada ise soğuyan havalardan dolayı verim düşer ve iyi bakılmamış bir yoncada hastalık ve zararlıların neden olduğu yapışkanlık gözlemlenme ihtimali oldukça yüksektir. Böyle bir yoncanın da hayvanlar tarafından tüketilmesi güç bir hal alabiliyor.
Saydığım tüm bu gelişmelerden dolayı yetiştiriciler tarafından ikinci ve üçüncü biçim yonca daha çok tercih edilmektedir ve özelikle istenmektedir.
Umarım yonca balya fiyatları hakkında detaylara yer verdiğim bu içeriğimle sizlere yardımcı olabilmişimdir.